Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnets sorg och saknad skriker ut från boksidorna

Annica Hedin

Stig är en sorglig och viktig bilderbok om en nära familjemedlems död.

Isa Andersson hoppas att boken inte bara kommer att ligga på begravningsbyråerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBOK. ”Där döden finns, finns inte vi, och där vi finns, finns inte döden. Därför är döden betydelselös för oss.” Ungefär så resonerade den grekiske filosofen Epikuros ett par hundra år före Kristus. Jag har aldrig riktigt förstått det där synsättet. Även om detta torde stilla vår privata dödsångest en smula, tar tesen ingen hänsyn till alla de sörjande efterlevande, nedsjunkna på livets strand i sand av saknad efter en närstående. För dem är döden i allra högsta grad närvarande. Kanske alldeles särdeles om de är barn.

Annica Hedins barnbok ”Stig”, känslosamt illustrerad av Per Gustavsson i kalla, klara färger, handlar om en liten pojkes reaktioner på en nära familjemedlems död. Stig har dött, får vi veta redan på andra uppslaget. Ordet kommer överraskande och abrupt, precis som döden själv, som en liten påminnelse om att själva D-ordet fortfarande är laddat i bilderböckernas värld. Trots att hyllorna svämmar över av barnböcker på ämnet, sorteras de ofta som brukslitteratur under rubriker som ”böcker att samtala om”.

Ur "Stig" Foto: Illustration Per Gustavsson

I ”Stig” möter vi en liten pojke som förtvivlat försöker navigera kring sorgens tomrum. Allt ser ut som vanligt med fiskpinnemiddagar, förskola och parklek, men ett stort hål följer honom vart han går. Hålet gestaltas i form av sotigt, svart vatten i en damm, en svart ballong bland alla röda på nöjesfältet, eller ett fysiskt hål i tågbanan han håller på att bygga. 

Barnets obearbetade, outtalade och oartikulerade sorg fullständigt skriker ut från bokens sidor. Först när familjen uppmärksammar hålet känns tomrummet mera uthärdligt. Stig är död, men inte borta. Hålet finns där, gapande på den tomma stolen, men vem har sagt att det inte går att bjuda det på saft och tårta?  

Hålet i tågbanan. Foto: Illustration Per Gustavsson.

Annica Hedin, som tidigare mest skrivit fakta och läromedel för barn, debuterar här som barnboksförfattare. Och hon har bibehållit ett pedagogiskt grundstråk i ”Stig”, som landar i slutsatsen att ”det hjälper att prata om det” och ”det är okej att känna sorg”. Att begravningsjätten Fonus har valt att köpa in boken till barn som förlorat en nära anhörig förvånar inte. 

Men denna enkla, allmängiltiga och hoppfulla lilla berättelse förtjänar att läsas av fler. Annica Hedin och Per Gustavssons väljer att ta hopp och förtvivlan i var sin hand i ”Stig”. För där vi finns, finns också döden. Förlåt mig, Epikuros. Den hör liksom till livet.

 

BILDERBOK

Annica Hedin (text) och Per Gustavsson (bild)

Stig

Rabén & Sjögren 

Ålder 3-6 år

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!