Malte Persson, medarbetare på Expressen Kultur.Malte Persson, medarbetare på Expressen Kultur.
Malte Persson, medarbetare på Expressen Kultur.
Sten Selanders klassiska dikt "Spela kula" har också ett de- och dem-problem.Sten Selanders klassiska dikt "Spela kula" har också ett de- och dem-problem.
Sten Selanders klassiska dikt "Spela kula" har också ett de- och dem-problem.

Barn som får läsa kan skilja på de och dem

Publicerad

Förslaget att ersätta "de" och "dem" med "dom" vållar starka känslor.

Malte Persson tycker inte att vi ska ge upp så lätt om de svenska skolbarnens grammatikförmåga.

En debatt om huruvida ”de” och ”dem” bör ersättas med ”dom” pågår i framför allt Svenska Dagbladet.Den har viss likhet med andra liknande debatter: en förment progressiv åsikt uttrycks (varför tvinga barn att lära sig matte när det finns miniräknare?) varefter denna åsikt bemöts med såväl förnuftiga invändningar som konservativa ryggmärgsreaktioner.

Ja ... Vi som älska ett rikt språk med många skilda stilnivåer äro självfallet emot stolligheter av detta slag, och för min del finge man gärna även återinföra pluralformer, konjuktiv och satskommatering. Men historien är möjligen inte på vår sida.

Å andra sidan är historien inte direkt på någon annan sida heller. Språk är levande och utvecklas, javisst.

 

LÄS MER: Läslust kan bryta klassmönster, skriver Daniel Sjölin

Läsning hjälper

Så låt dem göra det i fred, utan att förvandla deskriptiv acceptans till brådstörtade preskriptiva reformer. I ärlighetens namn var dock gymnasieläraren Henrik Birkebos inledande inlägg förhållandevis nyanserat och genomtänkt.

Dess uppgivna slutsats är dock helt onödig.

Artikeln innehåller redan en bra förklaring på varför problemet uppstått (”att läsningen av professionella skribenters texter minskat dramatiskt”) och därmed även en potentiell lösning: se till att kidsen läser massor av professionella skribenters texter i skolan. Förslagsvis ny och äldre skönlitteratur. Går det i andra länder, så går det även här.

Skolbarnen är inte dumma

Dagens svenska skolbarn är inte dummare än skolbarn på 1980-talet eller för den delen i det antika Grekland (där grammatiken vid Zeus var långt, långt värre, och avståndet mellan tal- och skriftspråk nog så stort).

Är det något som våra arma cro magnon-hjärnor är gjorda för så är det just grammatik.

Nej, den enda viktiga debatten om ”de” och ”dem” gäller hanteringen av orden i dikter: bör de – som fallet är i äldre poesi – rimma på ”se” respektive ”slem”? Eller bör båda rimma på ”kom” och ”en flaska med rom”?

Detta är en angelägen fråga både för högläsande föräldrar och för oss poeter på jakt efter rimord.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag