Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn, kvinnor och actionpainting

Den stora splashen.Foto: Johan Sundell

Charlotte Wiberg går på feministisk kladdmålning i Malmö.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST

ACTIONPAINTINGBABYSPLASH

Moderna museet, Malmö

Till 22/2

Jag hade varit barnet som skrämt försökte gömma sig bakom pappas ben. Konst som låter publiken delta är nu en gång inte riktigt lika inbjudande för alla. För blyga och introverta är det mest skrämmande att ställas inför färg, ett tomt utrymme, andra människor och förväntningar. Jag kan fortfarande i dag känna oro inför att tvingas "spela med" på teatern.

Så när jag kommer in på Malmös Moderna museum och kliver in i det första rum som tillägnas action paint-utställningen känner jag först den där välbekanta instinkten att fly. Där uppmanas jag sätta mig framför en vägg av speglar och gå loss med färg i ansiktet.

Det är bara att gilla läget - jag är på ACTIONPAINTINGBABY-SPLASH! Inte bara en utställning utan lika mycket en aktivitet. En särskild sådan om dagen. Denna dag har jag tur. Det är actionpaintingbabygojs, för riktigt små barn. Det ser idylliskt ut. I rummet intill har den stora splashen ägt rum, väggarna är imponerande nedkladdade, färg rinner också över informationen till den fascinerande videon med Niki de Saint Phalle. Den är från 1960 och konstnären skjuter mot föremål täckta av färgpåsar, så att små färgexplosioner uppstår. Hon talar entusiastiskt om våld och död på ett sätt som jag undrar om någon konstnär skulle kunna komma undan med i dag, när vi tar allt så bokstavligt.

 

Det är patriarkatet som de Saint Phalle riktar sig mot, och Moderna tar tydligt ställning för feministisk konst genom att nästan uteslutande visa kvinnor på de medverkande filmerna. För ja, det finns en utställning också. På en helvägg projiceras en musikvideo där Lilibeth Cuenca Rasmussen skryt-rappar medan bilderna visar hur hon återskapar viktiga kvinnliga action-verk. "Never mind Pollock", är titeln.

Efter att ha flytt in i filmerna tvingar jag mig till slut att göra en liten ansiktsmålning, och får panik när det visar sig vara svårare än jag trott att få bort färgen.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskuera och kommentera våra artiklar.