HUMANIST. Orhan Pamuk. Foto: Vadim Ghirda / AP
HUMANIST. Orhan Pamuk.  Foto: Vadim Ghirda / AP

Bara timmar bort från att rasera demokratin

Publicerad

Den har kallats för världens vackraste tidskrift och hyllats av tidningsgurun Tyler Brûlé, en gång grundare av inflytelserika Wallpaper.

Engelskspråkiga Cornucopia – Turkey for connoisseurs, kommer bara två gånger om året, men vittnar om det Turkiet som européerna alltjämt älskar: Arkitekturen, konsten, maten, resmålen. Tidningen fungerar som något av en samtida Orientexpressen i pappersformat, som ledigt och luxuöst rör sig mellan Paris och Istanbul. Men ett utsökt magasin med devisen "Turkiet för finsmakare" och eleganta rubriker som "Beauty and the east", står i bjärt kontrast det allt fulare och brutalare Turkiet som nu återigen växer fram.

 

Idag hålls folkomröstningen om landets författning, som kan ge president Recep Tayyip Erdogan i det närmaste oinskränkt makt. Landet är bara några timmar bort från att rasera sin bräckliga demokrati, i svår nöd sedan undantagstillståndet efter den misslyckade militärkuppen.

Erdogan har redan byggt sig ett patetiskt diktatorspalats med tusen rum. Planen verkar vara att Turkiet ska bli hans eget sultanat, med politiskt och religiöst envälde. Fängelserna är redan fulla av dissidenter.

 

För drygt tio år sedan sågs Erdogan som en respektabel demokratisk islamist. EU-medlemskapet var avlägset, men de inledda förhandlingarna hoppingivande. Det europeiska projektet skulle kunna fungera som en demokratisk magnet även på jättelandet Turkiet, tänkte vi. Idag kan man bittert konstatera att den drömmen var naiv. Den så omtalade mjuka makten i EU fungerar ju knappt inom unionen längre. Carl-Henrik Fredriksson skrev nyligen på Expressens kultursida om lagförslaget i Ungern som syftar till att stänga det framstående universitetet CEU i Budapest. Premiärminister Viktor Orbán är beredd till vad som helst för att förverkliga sin dröm om en "illiberal demokrati" och täppa till alla intellektuella luftfickor, menade Fredriksson. Det är en beskrivning som inte står Erdogan långt efter.

 

När EU-parlamentet i vintras lade fram en resolution att EU borde lägga medlemsförhandlingarna på is på grund av den repressiva utvecklingen, hördes garanterat de skorrande tonerna ända till Ankara.

Jag kommer att tänka på Nobelpristagaren Orhan Pamuks politiska roman "Snö" (på svenska 2005). I den återvänder poeten Ka till Turkiet efter tolv års exil i Tyskland. Han åker till staden Kars långt bort i östra delen av landet, en gång gräns mellan det osmanska och det ryska imperiet, och fullt av skärvor från folkmordet på armenier.

 

Det är en mångfacetterad berättelse som häcklar såväl islamismen som den brutala moderniseringen under Atatürk. Den handlar också om landets komplexa historia av att slitas mellan Europa och "orienten". Även om mycket har hänt sedan "Snö" kom ut fungerar den fortfarande som en påminnelse – och faktiskt även det glansiga magasinet Cornucopia – om att när politiken går åt skogen, finns ändå de kulturella och historiska rottrådarna kvar. Det kan vara nog så viktigt att komma ihåg.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag