Bara för vissa?

Publicerad
Björn af Kleen: Särskilda regler ska alltså gälla för journalister?
I början av förra veckan var den största inrikespolitiska nyheten Edvard Unsgaards Facebookuppdatering om sin föredömliga ryska städerska. Den var laddad eftersom den formulerades i skärningspunkten mellan privat och professionellt liv. Dagarna före skapade Färjestads Lee Goren rubriker i Expressen för att på Facebook ha hotat en              supporter med att han ämnade ”köra ned en knytnäve i halsen” på honom.
Lisa Förare Winbladhs känsla av att ha blivit förrådd, då jag citerat ur en Facebookkonversation hon deltagit i, är på sätt och vis förståelig.
Frågan är dock om det är rimligt att journalister upprättar andra regler för oss själva än för dem vi granskar. I synnerhet då vi umgås i egenskap av journalister eller kritiker. Den berörda Facebooktråden slutade med att en av Sydsvenskans redaktörer beställde en text i ämnet – som säkert kan ställa frågan till rätta om huruvida hatet mot Landet Brunsås var ironiskt eller befogat. 
Hur ska man förhålla sig till sina Facebookvänner? Och till deras vänner, vars kommentarer man kan läsa på sina vänners sidor? Några av mina Facebookvänner listar en imponerande skara av riksdagsledamöter, tidningsredaktörer, förlagschefer – en publicistisk och politisk elit.
Har jag särskilda lojaliteter till dessa personer? Är Facebook en kedjesalong genom offentligheten som det kan vara gynnsamt för personer med förtroendeuppdrag att vistas i? 
Lisa Förare Winbladhs attityd är ovanlig. De nya mediernas företrädare brukar annars uppmana de traditionella kanalerna att låta sig syresättas och demokratiseras av frispråkigheten och debattlustan i de sociala forumen. Nu backar man och vill ha skarpare åtskildhet, mindre transparens.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag