Alice Bah Kuhnke tycks öppna för "tvingande åtgärder" mot Facebook. Foto: Lisa Mattisson ExpAlice Bah Kuhnke tycks öppna för "tvingande åtgärder" mot Facebook. Foto: Lisa Mattisson Exp
Alice Bah Kuhnke tycks öppna för "tvingande åtgärder" mot Facebook. Foto: Lisa Mattisson Exp
Jonas Gardell skrev ett öppet brev om mordhot och fejknyheter till ... Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅNJonas Gardell skrev ett öppet brev om mordhot och fejknyheter till ... Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gardell skrev ett öppet brev om mordhot och fejknyheter till ... Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
... Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN... Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN
... Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN

"Bah Kuhnkes syn på Facebook är livsfarlig"

Publicerad

Efter Jonas Gardells öppna brev till Facebook går debatten om näthat och fejknyheter het.

Håkan Boström oroas av Alice Bah Kuhnkes uttalande om att ta till "tvingande åtgärder".

Efter Donald Trumps valseger i det amerikanska valet hörs kraven på censurering av nätet allt oftare.

Den bild som Jonas Gardell målade upp på Expressen Kultur härom dagen är direkt förledande. Ont står mot gott. Lögn står mot sanning. Men verkligheten är inte så svartvit.

Politik handlar i hög grad om olika sätt att se på världen. Vem ska avgöra vad som är sant och falskt? Är det inte just det som debatten ska leda fram till? Det uppenbart felaktiga behöver knappast förbjudas.

LÄS MER: Jonas Gardell i öppet brev till Facebook – "Du måste skämmas"

Livsfarligt, Alice Bah Kuhnke

Direkt häpnadsväckande blir det när sedan landets kulturminister, Alice Bah Kuhnke, är beredd att ta till ”tvingande åtgärder” för att styra vad vi publicerar på Facebook.

Två tredjedelar av svenskarna använder Facebook. Det är en digital infrastruktur jämförbar med telenätet. Den som jämför Facebook med en tidning vet inte vad hen talar om.

Regeringen ska lika lite gå in och styra vad människor skriver till varandra på Facebook som den ska kontrollera vad vi säger på telefon eller på torgmöten.

Inte heller Facebooks anställda och robotar bör ges makten att leka Gud.

Det talas mycket om näthat. Men begreppet preciseras sällan och tycks ibland innefatta allt talaren ogillar. Det är en livsfarlig glidning – som gjord för politisk styrning.

Vi har redan förbud mot förtal, hets mot folkgrupp och hot. Det är bara att tillämpa lagstiftningen.

LÄS MER: Politiker och tyckare tävlar om att begränsa yttrandefriheten

Näthat som ursäkt

En minister borde inte svänga sig med så grova och populistiska uttryck som ”hat” och ”lögner” när hon talar om vår grundlagsskyddade yttrandefrihet.

I år fyller yttrandefriheten 250 år. Vi har ett förbud mot förhandscensur som går långt tillbaka, men som nu är under attack från högsta instans. Det är oerhört försåtlig retorik att rikta in sig mot uttalanden som de flesta ogillar – näthat – för att driva igenom en kontrollapparat som kommer drabba alla.

Den ungerska regeringen har med rätta kritiserats för sina medielagar som kräver att pressen rapporterar "balanserat". Det är alltid med den typen av oklara och förment goda begrepp som makten kväser en öppen debatt. Måtte inte Sverige slå in på den vägen.

 

Av Håkan Boström

kulturen@expressen.se

Håkan Boström är kolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida och forskar om pressens professionalisering.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag