Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avpixlats fejkparad ska sprida islamofobi

NEJ TACK. Efter årtionden av kamp mot religiös fundamentalism har hbtq-kampen ingenting att lära av rasister.
Foto: Shutterstock.
JAN SJUNNESSON. Före detta redaktör på Samtiden.
Foto: Alexander Donka
MATS DAGERLIND. Redaktör på Avpixlat.

När Avpixlats redaktör virar in sig i en regnbågsflagga är det ett paradexempel på hur högerpopulister vänder kappan efter vinden för att skapa konflikter.

Annika Hamrud synar hur hatet mot muslimer får homofober att utlysa "Pride-marsch".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Populismens väsen är att inte hålla en rak linje men att alltid söka en vi- och dom-konflikt. I förra veckan skrev Avpixlat-redaktören Mats Dagerlind att han stöttar den heterosexuella kärnfamiljen i motsättning mot samkönade äktenskap, som stöd för en sajt som med hjälp av homofoba bilder säljer kläder med nazistpropaganda.

Denna vecka har Mats Dagerlind virat in sig i en regnbågsflagga till stöd för en påhittad pridedemonstration som ska gå i norra Stockholm, mellan Tensta och Husby, i samband med nästa veckas Pridefestival i Stockholm. Paraden organiseras av hans kollega Jan Sjunnesson, före detta chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden.

Evenemanget har annonserats ut utan avsändare för att ge sken av att homo-,bi-, trans-, queer-personer i Stockholms norra förorter står bakom. Utan att bli tillfrågad har en homosexuell man från Husby - som drabbats av homohat - funnits med i inbjudningarna.

Det har inte varit konstigt att några etablerade hbtq-personer meddelat att de ska komma eftersom ärendet vid första anblick ser seriöst ut. Att flytta ut delar av Stockholm Pride till förorter, eller stötta dem som vill skapa nya festivaler på fler orter, är en självklarhet för oss som är engagerade.


Men nu handlar det inte om det.

Sjunnesson och Dagerlind är inga hbtq-personer, och inte heller allierade med Pride. De är i stället offentliga företrädare för den annars ofta anonyma massa som sprider hat mot olika grupper av människor med ursprung i andra länder än Sverige, med starkast fokus på muslimer, men också mot hbtq-personer.

Expo Idag har rapporterat om hur Sjunnesson för ett halvår sedan hyllade en film som beskriver muslimer som pedofiler som ska kastas ut ur USA. Förutom muslimer beskrivs även homosexuella som ett satanistiskt hot mot samhället.

Sjunnesson bekräftade sitt stöd för filmen i radioprogrammet "Medierna". Efter detta blev han för mycket för SD som försöker hålla rent från alltför grov rasism. Sjunnesson fick sluta som chefredaktör för SD:s Samtiden.


Sjunnessons homofobi visar sig också i att han spridit texter som stöder Ugandas och Rysslands homofoba lagstiftning och att han delar texter på internet som beskriver RFSL som en Stasiorganisation.

Sverigedemokraterna har tidigare försökt vinna poäng på att påstå sig vilja stödja homosexuellas rättigheter – i kampen mot islam. Bland annat skrev partiledaren Jimmie Åkesson tillsammans med riksdagsledamoten Carina Herrstedt 2010 en debattartikel i Aftonbladet där de hävdade att Sverigedemokraterna är ett parti för homosexuella. SD-företrädarna menade då att de har bevis på att hbtq-personer söker sig till partiet eftersom de känner stark oro för ”massinvandringen” och det homohat som ”den tilltagande islamiseringen medför”.

Men dessa utspel faller alltid på att partiets anhängare inte lyckas lägga band på sin homofobi. Riksdagsledamoten Hanna Wigh har också fört fram att många partimedlemmar tycker att partiet blivit alltför politiskt korrekt eftersom man förväntas "tycka om" homosexuella.


Så sker också nu. Hbtq-personer som kritiserar Sjunnessons påhittade Pride-arrangemang som det populistiska jippo det är får utstå homofoba skällsord.

Pinkwashing är ett begrepp som beskriver exempelvis regeringar som lyfter fram sina insatser för hbtq-personer i syfte att framställa sig som toleranta, samtidigt som de döljer eller blundar för annat förtryck.

Det här arrangemanget går längre än så. Det finns ingenting i Avpixlats ”Pride-marsch” som har ett gott syfte. Motivet är att skapa en situation där hbtq-personer tar avstånd från den så att arrangörerna ska få möjlighet framstå som de som - till skillnad från hbtq-världen - agerar mot islamistiskt fundamentalistiskt hat mot homosexuella.


Men nej tack. Hbtq-rörelsen kan detta betydligt bättre. Efter årtionden av kamp mot religiös fundamentalism har hbtq-kampen ingenting att lära av rasister. Pride är en kamp för kärlek och acceptans. En prideparad med rasister och utan öppna hbtq-personer är ett hån mot hela idén om att stolt visa upp vem man är.

Avpixlats skribenter Dagerlind och Sjunnesson är de tydligaste exempel man kan hitta på hur högerpopulismen fungerar. Att byta åsikt dag för dag är en del av dess kärna och också varför en allians med dem i någon enda fråga blir omöjlig. Ena dagen hatar man bögar, den andra vill man ta dem i sin famn. Allt för att fostra mer antagonism och i slutändan våld mellan grupper.


Annika Hamrud

kulturen@expressen.se


Annika Hamrud är journalist och författare.