Matilda Ruta Foto: Natur och kulturMatilda Ruta Foto: Natur och kultur
Matilda Ruta Foto: Natur och kultur
Tuvalisa Rangström Foto: PETER ÅGRENTuvalisa Rangström Foto: PETER ÅGREN
Tuvalisa Rangström Foto: PETER ÅGREN
Foto: MirandoFoto: Mirando
 Foto: Mirando
Ur "Ovädret". Foto: MIRANDOUr "Ovädret". Foto: MIRANDO
Ur "Ovädret". Foto: MIRANDO
Clara Dackenberg Foto: MirandoClara Dackenberg Foto: Mirando
Clara Dackenberg Foto: Mirando

Äventyr som väntar i slutet av sommaren

Publicerad

För förskolebarnen har en ny och spännande resa påbörjats. Nils Forsberg läser två bilderböcker som passar perfekt nu när sommaren snart är slut.

För barn börjar det nya året inte vid nyår. Det börjar på hösten, någon gång nu sent i augusti. När sommarlovet är slut och det är dags för förskola eller skola igen. En lång ledighet i ryggen och återseendet av gamla vänner, eller mötet med helt nya, kanske i ett nytt sammanhang. 

”Overkligt. Meningslöst” skrev Gunnar Ekelöf i ”Om hösten”. Så är det inte för barnet. Hösten är visserligen den första föraningen om melankoli, om den paradisiska sommarens slut och löv som gulnar och faller, men också om det fantastiska i att något ovisst tar sin början.

Två nya böcker för förskoleåldern tar upp hösten på olika sätt. Tuvalisa Rangström och Clara Dackenbergs ”Oväder” är berättelsen om Tussen och allt som händer i skogen och allt som måste göras när stormen är på ingående. Men det kan ju inte storma om man tappat ena vanten! ”Sluta blås!” ropar Tussen på skarpen men då smäller det. Allt slutar ändå lyckligt efter röran och en liten blöt vän får låna vanten att värma sig i. (Boken är en bearbetad version av den pjäs som Rangström skrev för Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2014.)

 

LÄS MER – Nils Forsberg: Matilda Ruta fångar barnets perspektiv

 

Matilda Rutas ”Ninna och stormskolan” (som bygger på samtal med barn som börjat skolan) är mindre dramatiskt intensiv och mer traditionellt realistisk och handlar om hur man får börja skolan, fast man inte fyller sex år förrän i december. Det är mycket att hålla reda på och man blir inte stor av att börja skolan, som Ninna klokt formulerar det, utan man blir minst. Alla andra är större där. Men man lär sig nya ord, som ”fackju” av de större.

Det är två känsliga böcker, konsekvent berättade och illustrerade ur barnets perspektiv. Hösten är skrämmande och stökig, men också spännande och ny. Dackenbergs trassliga yrväder och kringyrande figurer och ting gestaltar oordningen men också det varma lugnet efteråt. Och i Matilda Rutas mångfärgade akvarellvärld får som vanligt alla vara med. Om Samir är bråkig är det bara att säga till.

Hösten är brytpunkten. Visst, det gör ont också när blommor vissnar. Men äventyret är oändligt.

 

Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag