Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Även jag upprörs av Sjödéns syn på fattiga

Gudrun Sjödén. Foto: /IBL / /IBL
Ann Heberlein. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ann Heberlein vänder sig emot att förknippas med Gudrun Sjödéns åsikter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | GUDRUN SJÖDÉN. Enligt Eurostat lever 328 000 svenska pensionärer under gränsen för relativ fattigdom, eller, annorlunda uttryckt – var sjätte pensionär i Sverige har mindre än 11 800 kronor i pension. Inget annat nordiskt land har så många fattigpensionärer som Sverige. Ja, faktum är att Sverige har större andel fattigpensionärer än majoriteten av alla länder i EU. 

Mamma blev fattigpensionär

Bakom varje fattigpensionär döljer sig en historia. Min mamma är en av dem. Hon började arbeta som sjukvårdsbiträde när hon var sjutton år gammal. Under min uppväxt läste hon först till barnskötare, sedan till förskollärare och vidareutbildade sig inom montessoripedagogik, allt samtidigt som hon arbetade. Jag minns hur hon satt tidiga morgnar och sena kvällar med sina böcker, hur hon kämpade med engelsk kurslitteratur och hur stolt hon var när hon tagit examen.

Min mamma har alltså inte varit "bekväm” som designern Gudrun Sjödén, lika okunnigt som fördomsfullt, påstår om fattigpensionärer i en intervju i Svenska Dagbladet. Tvärtom. Min mamma är en mycket flitig och arbetsam kvinna och min största förebild. Ändå har hon så låg pension att ett tandläkarbesök kan kullkasta hela månadens budget – och att köpa kläder från Gudrun Sjödén är inte att tänka på. Min mamma blev sjuk några år innan hon skulle fylla 60 år. Det fick helt förödande konsekvenser för hennes pension.

 

LÄS MER – Anna Hellgren om BB-krisen: Välfärdens kärna är vi 

Har pratat om pensioner

Jag blev minst lika upprörd som Marianne Lindberg De Geer över Gudrun Sjödéns föraktfulla attityd till kvinnor med låg pension. Ja, faktum är att jag uppmärksammat fattigpensionärernas situation i flera texter. I podden "Heberlein & Stegrud" ägnar vi ett helt avsnitt åt just fattigpensionärer. Därför blir jag mycket illa berörd över att Marianne Lindberg De Geer, utan någon som helst grund, drar in mig i sin kritik av Gudrun Sjödéns beklagliga resonemang om fattiga, kvinnliga pensionärer. Marianne Lindberg De Geer är skyldig mig en ursäkt för sitt tilltag att förknippa mig med åsikter som inte är mina.

 

Av Ann Heberlein

Ann Heberlein är författare, teologie doktor i etik och riksdagskandidat (M).

 

SVAR DIREKT: 

I en beryktad krönika i Fokus slår Ann Heberlein fast att den som ger pengar till tiggare i själva verket bara köper ”känslan av att vara god”.

Att jag hänvisar till det resonemanget i min kritik av Gudrun Sjödéns nedsättande ord om människor som inte har haft vett att bli miljonärer, beror på att jag vill påminna om att detta inte bara är en borgerligt röstande individs (Sjödéns) åsikt utan en människosyn som gäller hela högern. 

Heberlein kandiderar för Moderaterna till riksdagen och representerar därmed partiet. Kanske bra att påminna om att det är ett parti vars historia gått ut på att motarbeta sociala reformer för fattiga – från 1916 års nej till allmän olycksförsäkring i arbetet via nej till kvinnlig rösträtt och nej till a-kassa till dagens nej till förbättringar för sjukskrivna.

 

Av Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geer är konstnär och medarbetare på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Marianne Lindberg De Geer: Vi köper det inte, Gudrun Sjödén! 

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om feminismen efter metoo med Kajsa Ekis Ekman och Anna Hellgren. Kultur-Expressen finns även som podcast.