Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Även en frälsares anlete kan bli slitet"

Roland Paulsen. Foto: Alexander Donka
Roland Paulsen! Foto: Alexander Donka
ROLAND PAULSEN! Foto: Jessica Segerberg

Sociologen Roland Paulsen har vuxit fram som vänsterns nya frälsare.

Men i går kom dödskyssen i form av en sista intervju.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det fanns en tid när jag ännu tvivlade. Plöjde Marx, Bourdieu och Weber i jakt på någon rimlig förklaringsmodell över samhällets alla skavanker. Det gav en viss lisa för stunden, någon bestående trygghet infann sig dock aldrig.

Tills jag mötte honom.

Först genom den heliga skriften, hans rena ande draperad i bläck och purpur. Han talade milt om frihet för människan, om det fantastiska mysterium som dväljdes bortom åttatimmarsdagen. Till en början hördes det knappt, bara en stilla krusning i luften, men så växte sig hymnen starkare. Snart nog ljöd rösterna över hela nejden.

Och ja, jag stämde först också in i lovsången till Roland Paulsen:

Te Deum laudamus, Te Dominum confitemur!

Så blev ordet till kött och tog sin boning hos oss. På årets Bokmässa såldes tygkassar med hans stiliserade ansikte. Och se, han vandrade bland folket som en vanlig man. Stannade för en selfie, lade sina händer på liberalernas pannor, botade deras arbetsvilja. Ingen monter var för liten för att boka honom till ett seminarium. Inget ämne var för smalt för att han inte skulle få tycka till.

Vänsterns omslagspojke

Det vilar något bibliskt över honom, sociologen och arbetskritikern som på mindre än ett år har blivit vänsterns omslagspojke. Sedan boken "Vi bara lyder" kom ut i våras har Roland Paulsen figurerat i snart sagt varje större svensk tidning.

Det är inte så konstigt, han är både välformulerad, rolig och ser bra ut. Dessutom kan hans evangelium kokas ned till det behändiga slagordet "arbete är meningslöst". Jag skulle inte våga pröva argumentet i debatt med en nationalekonom, men man får medge att det ligger bra i munnen.

Men en frälsares anlete kan slitas hårt genom alla uttolkningar, och den riktiga dödskyssen kom i går när magasinet Bon publicerade ytterligare en intervju med honom, komplett med ett porträtt värdigt en filmstjärna.

Peak Paulsen är härmed passerad med råge.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!