Budkavlen verkar ha gått mellan kulturredaktörerna på Sveriges största tidningar – Henrik Berggrens bok om Palme måste recenseras av riktiga gamla gubbar som vet bäst.
År 1972 hade Sverige två kvinnliga statsråd, Alva Myrdal och Camilla Odhnoff. Det fanns 14 statssekreterare – alla var män. Av 19 departementsråd var bara en kvinna. LO:s styrelse hade 15 medlemmar. Ingen var kvinna. I landets kommuner styrde 309 förtroendevalda. Av dem var fem kvinnor, men ingen socialdemokrat. Alla Stockholms nio borgarråd var män.
När historien om Olof Palmes betydelse för svenskt samhällsliv en gång skrivs så kommer hans insatser för reformerna inom utbildningen att få stor betydelse. Liksom hans insatser för att ändra på gubbsamhället och införa jämställdheten.
En annan aspekt är Palmes sällsynta förmåga att attrahera kvinnor. När jag var med under tv-intervjun med Shirley MacLaine i Stockholm 1977 var den erotiska laddningen mellan dem så tät att man kunde skära i den med kniv.
Olof Palme var en passionerad man. Han var minst sagt attraktiv. En avtändande faktor var att han ständigt skulle någon annanstans. Han var inte precis som Ernest Thiel som bara lämnade sin familj.
Det var spännande att följa Palme på valturnéer. Inför 1976 års valrörelse kom han ner i en källarrestaurang i Visby på Gotland. Vid ett långbord satt ett 30-tal kvinnor. När de fick syn på Palme började de sjunga: ”Lelle Palme, våran Olle”. Palme rodnade. Pusskalas. Det var som att resa med en popstjärna.
I Berggrens bok finns 786 namn i personförteckningen. Av dem är 54 kvinnor (bortsett från kvinnliga släktingar). Gubbarna som recenserat är nöjda och har gjort tummen upp. Vi kvinnor känner oss beklämda.
Svenska kulturredaktörer på de stora dagstidningarna tänker som förr i tiden. De har gemensamt medverkat till att sätta Olof Palme på piedestal. Det är orättvist och i grunden sorgligt.
Fotnot. Biografin Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren har recenserats av: Håkan Arvidsson, SvD; Jens Liljestrand, Sydsvenska Dagbladet; Per Olov Enquist, DN; Olle Svenning, Aftonbladet; Per Wirtén, Expressen; Jörn Donner, SR Kuturnytt; Ulf Bjereld, Göteborgsposten