Av män om män

Publicerad
Uppdaterad
Annette Kullenberg påminner om att Palme var kvinnornas man.
Budkavlen verkar ha gått mellan kulturredaktörerna på Sveriges största tidningar – Henrik Berggrens bok om Palme måste recenseras av riktiga gamla gubbar som vet bäst.
År 1972 hade Sverige två kvinnliga statsråd, Alva Myrdal och Camilla    Odhnoff. Det fanns 14 statssekreterare – alla var män. Av 19 departementsråd var bara en kvinna. LO:s styrelse hade 15 medlemmar. Ingen var kvinna. I landets kommuner styrde 309 förtroendevalda. Av dem var fem kvinnor, men ingen socialdemokrat. Alla Stockholms nio borgarråd var män.
När historien om Olof Palmes betydelse för svenskt samhällsliv en gång skrivs så kommer hans insatser för reformerna inom utbildningen att få stor betydelse. Liksom hans insatser för att ändra på gubbsamhället och införa jämställdheten.
En annan aspekt är Palmes sällsynta förmåga att attrahera kvinnor. När jag var med under tv-intervjun med Shirley MacLaine i Stockholm 1977 var den erotiska laddningen mellan dem så tät att man kunde skära i den med kniv.

Olof Palme var en passionerad man. Han var minst sagt attraktiv. En avtändande faktor var att han ständigt skulle någon annanstans. Han var inte precis som Ernest Thiel som bara lämnade sin familj.
Det var spännande att följa Palme på valturnéer. Inför 1976 års valrörelse kom han ner i en källarrestaurang i Visby på Gotland. Vid ett långbord satt ett 30-tal kvinnor. När de fick syn på Palme började de sjunga: ”Lelle Palme, våran Olle”. Palme rodnade. Pusskalas. Det var som att resa med en popstjärna.
I Berggrens bok finns 786 namn i personförteckningen. Av dem är 54 kvinnor (bortsett från kvinnliga släktingar). Gubbarna som recenserat är nöjda och har gjort tummen upp. Vi kvinnor känner oss beklämda.
Svenska kulturredaktörer på de stora dagstidningarna tänker som förr i tiden. De har gemensamt medverkat till att sätta Olof Palme på piedestal. Det är orättvist och i grunden sorgligt.

Fotnot. Biografin Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren har recenserats av: Håkan Arvidsson, SvD; Jens Liljestrand, Sydsvenska Dagbladet; Per Olov Enquist, DN; Olle Svenning, Aftonbladet; Per Wirtén, Expressen; Jörn Donner, SR Kuturnytt; Ulf Bjereld, Göteborgsposten
Annette Kullenberg
Annette Kullenberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag