Bob Dylan. Foto: / APBob Dylan. Foto: / AP
Bob Dylan. Foto: / AP
Bob Dylan. Foto: Elliot LandyBob Dylan. Foto: Elliot Landy
Bob Dylan. Foto: Elliot Landy
Bob Dylan. Foto: Joel Ryan / APBob Dylan. Foto: Joel Ryan / AP
Bob Dylan. Foto: Joel Ryan / AP

Åtta saker du måste veta om Bob Dylan

Publicerad

Det blev en amerikan till slut!

Nobelpriset i litteratur 2016 går till musikern Bob Dylan – här är artisten i åtta punkter.

Prick klockan 13 öppnades dörrarna till Stora salen i Börshuset i Stockholm. Ständige sekreteraren Sara Danius visade inte med en min att hon och resten av Svenska Akademien avsåg att bjuda på en riktig skräll.

Så kom det.

Musikern Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur 2016 med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Här är artisten i åtta snabba punkter – perfekt som en liten fusklapp för framtiden.

1. Född i Duluth, Minnesota

  Bob Dylan, som i början gick under namnet Robert Allen Zimmerman, är född i Duluth, Minnesota i USA. Han fyllde 75 den 24 maj i år. Han delar förövrigt födelsedag med de tidigare Nobelpristagarna Joseph Brodsky (fick priset 1987) och Michail Sjolochov (fick priset 1965).

2. Spelade piano tidigt

Som åttaåring började han spela på familjens piano, några år senare lärde han sig spela de två instrument som kanske främst förknippas med honom: gitarr och munspel. Intresset för amerikansk folkmusik kom i samband med att han började studera på universitetet i Minneapolis – det var också då han började uppträda under artistnamnet Bob Dylan.

3. Succé med "The freewhelin' Bob Dylan"

Hans första skiva "Bob Dylan" (från 1962) rönte viss uppmärksamhet, men det var med den andra plattan, "The freewheelin' Bob Dylan" som han slog igenom på bred front.. Där återfinns klassiker som "Blowin' in the wind" och "A hard rain´s a-gonna fall". Skiva nummer två letade sig också upp till plats 22 på den amerikanska Billboardlistan.

4. 37 album totalt

Sedan dess har han gett ut ytterligare 35 studioalbum – totalt 37 stycken. I denna musikskatt återfinns bland annat odödliga klassiker som "The times they are a-changin'", "Blonde on blonde" och "Highway 61 revisited", men också en hel del bottennapp.

5. Trippel pristagare

År 2000 tilldelades Bob Dylan Polarpriset för sina musikaliska insatser. Det gör honom till den enda personen som både har tilldelats Polarpriset och Nobelpriset i litteratur. Han har dessutom fått en Oscar för bästa originalsång för låten "Things have changed" i filmen "Wonder boys".

6. Svårtillgänglig

 Bob Dylan är ökänd för sitt svårtillgängliga och lite surmulna sätt, både på scen och under intervjuer. Vid flera tillfällen har det kommit uppgifter om att han har genomfört konserter med ryggen mot publiken under större delen av tiden.

7. 23 år sedan senaste Nobelpristagaren

Bob Dylan är den första amerikanen sedan Toni Morrison som får Nobelpriset i litteratur. Det var för 23 år sedan. Svenska Akademiens tradition av att prisa europeiska författare har fått en hel del kritik, inte minst på dessa sidor. Totalt har 15 personer från Nordamerika fått priset.

8. Gift två gånger

Privat har Bob Dylan varit gift två gånger. 1965 gifte han sig med skådespelaren och modellen Sara Lownds som han fick fyra barn med, Jesse, Anna, Samuel och Jakob. Bob Dylan adopterade även Sara Lownds dotter Maria från hennes tidigare äktenskap. 1986 gifte Bob Dylan om sig med sångerskan Carolyn Dennis. De har dottern Desiree Gabrielle tillsammans. Paret skilde sig 1992.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag