Åtta saker du måste veta om Bob Dylan

Bob Dylan.
Foto: / AP
Bob Dylan.
Foto: Elliot Landy
Bob Dylan.
Foto: Joel Ryan / AP

Det blev en amerikan till slut!

Nobelpriset i litteratur 2016 går till musikern Bob Dylan – här är artisten i åtta punkter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Prick klockan 13 öppnades dörrarna till Stora salen i Börshuset i Stockholm. Ständige sekreteraren Sara Danius visade inte med en min att hon och resten av Svenska Akademien avsåg att bjuda på en riktig skräll.

Så kom det.

Musikern Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur 2016 med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Här är artisten i åtta snabba punkter – perfekt som en liten fusklapp för framtiden.

1. Född i Duluth, Minnesota

  Bob Dylan, som i början gick under namnet Robert Allen Zimmerman, är född i Duluth, Minnesota i USA. Han fyllde 75 den 24 maj i år. Han delar förövrigt födelsedag med de tidigare Nobelpristagarna Joseph Brodsky (fick priset 1987) och Michail Sjolochov (fick priset 1965).

2. Spelade piano tidigt

Som åttaåring började han spela på familjens piano, några år senare lärde han sig spela de två instrument som kanske främst förknippas med honom: gitarr och munspel. Intresset för amerikansk folkmusik kom i samband med att han började studera på universitetet i Minneapolis – det var också då han började uppträda under artistnamnet Bob Dylan.

3. Succé med "The freewhelin' Bob Dylan"

Hans första skiva "Bob Dylan" (från 1962) rönte viss uppmärksamhet, men det var med den andra plattan, "The freewheelin' Bob Dylan" som han slog igenom på bred front.. Där återfinns klassiker som "Blowin' in the wind" och "A hard rain´s a-gonna fall". Skiva nummer två letade sig också upp till plats 22 på den amerikanska Billboardlistan.

4. 37 album totalt 

Sedan dess har han gett ut ytterligare 35 studioalbum – totalt 37 stycken. I denna musikskatt återfinns bland annat odödliga klassiker som "The times they are a-changin'", "Blonde on blonde" och "Highway 61 revisited", men också en hel del bottennapp.

5. Trippel pristagare

År 2000 tilldelades Bob Dylan Polarpriset för sina musikaliska insatser. Det gör honom till den enda personen som både har tilldelats Polarpriset och Nobelpriset i litteratur. Han har dessutom fått en Oscar för bästa originalsång för låten "Things have changed" i filmen "Wonder boys".

6. Svårtillgänglig

 Bob Dylan är ökänd för sitt svårtillgängliga och lite surmulna sätt, både på scen och under intervjuer. Vid flera tillfällen har det kommit uppgifter om att han har genomfört konserter med ryggen mot publiken under större delen av tiden.

7. 23 år sedan senaste Nobelpristagaren

Bob Dylan är den första amerikanen sedan Toni Morrison som får Nobelpriset i litteratur. Det var för 23 år sedan. Svenska Akademiens tradition av att prisa europeiska författare har fått en hel del kritik, inte minst på dessa sidor. Totalt har 15 personer från Nordamerika fått priset.

8. Gift två gånger

Privat har Bob Dylan varit gift två gånger. 1965 gifte han sig med skådespelaren och modellen Sara Lownds som han fick fyra barn med, Jesse, Anna, Samuel och Jakob. Bob Dylan adopterade även Sara Lownds dotter Maria från hennes tidigare äktenskap. 1986 gifte Bob Dylan om sig med sångerskan Carolyn Dennis. De har dottern Desiree Gabrielle tillsammans. Paret skilde sig 1992.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Fakta: Bob Dylan

Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota i USA.

Genre: Blues, country, folk, rock

Bob Dylan spelar gitarr, munspel, piano, bas, mandolin, dragspel, nyckelharpa och sjunger.

Han slog igenom år 1961 och släppte sitt första album "Bob Dylan" är 1962.

År 2000 tilldelades han Polarpriset.

Hans senaste album "Fallen Angels" släpptes i maj i år.

Dylan har haft två framträdande religiösa perioder, först en kristen och sedan en judisk. Han växte upp i en judisk familj och har de senaste 20 åren varit anhängare av den ortodoxjudiska Chabad Lubavitch-rörelsen.