Åsa Beckman och Peter Wolodarski chitchattar på Bonnierförlagens mässmingel. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Åsa Beckman och Peter Wolodarski chitchattar på Bonnierförlagens mässmingel. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Att tänka fritt är stort, att tänka i DN är större

Publicerad

Ida Ölmedal läser Åsa Beckmans klagosång över "chitchattande" litteraturkritiker.

Varför är det offentliga samtalet om litteratur så fattigt? Det är en fråga som just nu diskuteras på Expressens kultursida. Victor Malm och Karin Olsson har resonerat kring att litteraturen inte längre är den självklara platsen för att undersöka tidens stora frågor. Maria Edström, som initierade debatten denna gång, oroar sig å sin sida för ointresset för estetiska värderingar. 

Så är det nu dags för DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman att lägga fram sin teori om saken. 

I en krönika beklagar hon sig över att kulturskribenter numera "chitchattar" om litteratur på Facebook och Twitter. Den "låga energin" i litteraturdebatten beror alltså på – att den inte förs i DN. Tankar tänks utan att först faxas till henne för godkännande. 

"Debattläckage", kallar Beckman detta otyg. (Hon passar också på att bekymra sig lite över den goda tonen på sociala medier. Facebook och Twitter präglas av "för stark förståelse".)

 

LÄS MER – Karin Olsson: Inte ens SVT orkar läsa böcker längre

 

Budskapet till de egna kritikerna är: Tankar kan ta slut. Dem ska man hushålla med och placera i säkert förvar – "värna" – bakom betalväggar. Att tänka fritt är stort, att tänka i DN är större.

Never mind att dessa kritiker sannolikt skapar intresse för tidningens texter – genom att först bygga upp en diskussion, och sedan länka när en färdig, genomarbetad artikel finns.

Nej, detta kallar Beckman för en "sidoffentlighet". Det låter mystiskt och hotfullt, lite som en hemlig klubb. En bokklubb! Sånt höll man minsann inte på med förr.

DN Kultur däremot! 

Där kunde man häromdagen läsa om vad Maria Schottenius tyckte om DN-kollegan Camilla Lundbergs podd ("allra högsta nivå"), och i samma veva alltså få veta att litteraturkritikens framtid hänger på att Åsa Beckmans Facebook-vänner slutar att göra hjärtemojis i kommentarsfälten.

"Sidoffentlighet" var ordet.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Sydsvenskans val öppnar en klassklyfta

 

Ida Ölmedal är vikarierande biträdande kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag