Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Att skälla på Antje Jackelén hjälper inte"

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Sigge Klemetz / STELLA PICTURES
Från begravningen av den katolska prästen Jacques Hamel.
Foto: Agence/Bestimage / STELLA PICTURES
Ann-Louise Eriksson.

Kritikstormarna mot Antje Jackelén visar att ingen begripit hur lite makt hon faktiskt har.

Sofia Lilly Jönsson berättar om hur Svenska kyrkan medvetet har blåst upp ärkebiskopens roll.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den senaste veckan har ärkebiskop Antje Jackelén varit i blåsväder för att hon inte genast personligen fördömde mordet på den franske prästen Jacques Hamel. Hon var på semester, men kritiker, som den liberala debattören Jenny Sonesson (9/8), menar att eftersom en helt anonym tjänsteman i stället talade för Svenska kyrkan så är kyrkan passiv.

Att Ann-Louise Eriksson, rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut och supermakthavare inom Svenska kyrkan, uppfattas som en anonym tjänsteman är talande. Det visar att Svenska kyrkans egen strategi har lyckats. Den har nämligen under lång tid gått ut på att göra Antje Jackelén ensam till ansiktet utåt och talesperson för kyrkan.

 Kyrkostyrelsen suddas ut

Hon har marknadsförts på Twitter, i radio och tv, med debattartiklar och långa intervjuer i glossiga magasin, och kan inte klaga när folket uppfattar ärkebiskopen som Svenska kyrkans ledare. Strategin har varit just den, att måla upp bilden av en enda organisation under ett paraply och namn och grafisk profil, och sudda ut kyrkostyrelsen och tjänstemännen och teologins diversitet.

I själva verket finns det inom kyrkan olika åsikter kring exempelvis religionsdialog och klimatfrågorna. Det enda egentliga uppdrag som Svenska kyrkan har är att döpa och undervisa om Jesus Kristus.

Mångfalden av åsikter om samhället mellan kristna skulle kunna vara en styrka för kyrkan, som skiljer henne från politiska partier och intresseföreningar. Och ärkebiskopen har inte det formella mandat som allmänheten tror. Hon kan inte bestämma hur kyrkans lära ska tolkas, till skillnad från påven i den katolska kyrkan, och hon kan inte gå in i en församling och påverka verksamheten där.

Det såg vi exempel på när Sveriges Radio (31/5) visade att många församlingar gör dyra resor.


Läs även: "Nya kyrkohandboken sågas av akademierna".

Inte ens stiftsbiskoparna har makt

Det är budgetfrågor som ärkebiskopen inte har ett smack att säga till om, ändå var det hon som satt i radio och tv och representerade Svenska kyrkan. Det måste ha varit lika frustrerande för henne som det var för oss som såg på.

Sofia Lilly Jönsson.

Inte heller stiftsbiskoparna har längre någon egentlig reell makt, men stora kanslier som genom sina tjänstemän har möjlighet att påverka Svenska kyrkans riktning.

Biskoparnas maktavveckling är resultatet av demokratiska beslut fattade under lång tid i regering och riksdag, en historisk utveckling under folkhemsåren som har beskrivits utförligt. Numera har de inte ens rösträtt i kyrkomötet. Med nedläggningen av statskyrkan år 2000 förlorade biskoparna tjänsteansvaret över prästerna. Biskopen kan i dag råda men inte styra över sina präster.


Läs även: "Rädda skriften för svenskans skull".

En uppsminkad medeltidsinstitution

Svenska kyrkan är en antik-medeltida institution som sminkats upp och pressats in i en demokratisk 1900-talskostym. Det är denna inre, oerhört komplexa, struktur som vanliga medlemmar och debattörer måste lära sig mer om för att kunna gå vidare med sin vrede och faktiskt förändra. Att skälla på Antje Jackelén förändrar ingenting.

Det är medlemmarna själva som har makten över kyrkan, men det kräver att de sätter sig in i strukturen och röstar eller kanske ställer upp i kyrkovalet. När nio av tio inte röstar, som i dag, innebär det ökad makt för det fåtal som engagerar sig. Och Svenska kyrkans makt är stor, kanske större än på länge med enorma ekonomiska tillgångar och nära relationer till politiken och andra samfund.

Dessa stora omfördelningar av makt har orsakat stora slitningar inom kyrkan. Det syns inte i den enkla mediebilden av den sammanhållande Antje. Hon blir tv-biskopen som alla svenskar känner till. Om hon bara skickar ut rätt tweet och får rätt press, så är allt väl. Varumärket Antje frontar en kyrka som ska upplevas som enhetlig.


Läs även: "Det handlar inte om konservering, kyrkan".

Nu funkar det inte längre

Så har strategin varit. Det är tydligt att den inte fungerar längre. Gång på gång uppstår nya debattbränder runt Svenska kyrkan, symtom på inre problem som börjar läcka ut och synas i dessa offentliga bråk.

Kritikerna ropar efter ringande kyrkklockor och tydligare fördömanden, men då ber de egentligen bara om mer av det som de kritiserar. Mer symbolhandlingar, mer toppstyrning, mer politik. När symbolfunktionen blivit så viktig att ärkebiskopens tweet blir oersättliga, de blir vad kyrkan är, så måste man inse att något är fel på ett djupare plan. I stället för att bråka om Twitter och kors borde vi diskutera det.


Sofia Lilly Jönsson

kulturen@expressen.se


Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Evangelium.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Kyrkdebatten

■ Den 26 juli mördades den franske prästen Jacques Hamel av två gärningsmän som sa sig vara IS-allierade. Flera debattörer, bland dem Jenny Sonesson (9/8), har kritiserat Antje Jackelén för att hon inte offentligt fördömde detta dåd och andra attacker mot kristna.

■ Samtidigt startade tre präster ett upprop på sociala medier med namnet "Mitt kors". Enligt dem var syftet att markera mot förföljelse av kristna, men andra inom Svenska kyrkan har uttryckt oro för att kampanjen används för att markera mot utövare av andra religioner.

■ I går skrev ärkebiskop Antje Jackelén en debattartikel i DN tillsammans med representanter för Sveriges imamråd, Sveriges muslimska råd, Stockholms judiska församling och Stockholms katolska stift där de fördömde dådet och samtidigt betonade att det är "ödesdigert att möta terrorhot med upprop till kulturkamp".