Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Att sälja sitt utseende har aldrig varit lättare

Nanna Olasdotter Hallberg.
Foto: Privat.

Modellen Emily Ratajkowski är en av de unga som fått erfara negativa konsekvenser av att leva på sitt utseende.

Nanna Olasdotter Hallberg ser hur allt fler söker ett liv där värdet ligger utanpå. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Sensommaren 1833 flockades halva Stockholm runt Stortorget i Gamla stan för att få en skymt av den överjordiskt vackra dalkullan Carin Ersdotter som var i Stockholm för säsongsjobb. Hon sålde mjölk så klart, vätskan som mer än någon annan förknippats med skönhet. Ryktet om Carins oemotståndliga yttre spred sig snabbt.

Snart kunde hon inte längre röra sig fritt mellan Stockholms gränder och hennes skönhet beskrevs i både inhemsk och utländsk press. De växande folksamlingarna kring hennes mjölkstånd gjorde arbetet omöjligt. I stället blev hon en underhållningsakt på middagar ordnade av och för stadens societet, där fick hon visa upp sin mjölkvita hy, de fylliga men rosiga kinderna och ögon lika blida som sorgsna. 

Målning föreställande Carin Ersdotter på Stortorget av Erik Wahlbergson, troligen 1834.
Foto: Holger / Wikimedia commons

I dag kan nästan vem som helst av oss bli en Carin Ersdotter. I stället för att sälja mjölk på Stortorget kan vi sälja vårt utseende på vår tids virtuella torg: Instagram. Delar vi inte Carins av naturen givna skönhet går det att ordna med hjälp av appar, ingrepp och behandlingar.

Men även om de flesta av oss kan bli Carin Ersdotter med hjälp av ny teknik är det få förunnat att födas som dagens sköna Helena. Hon som kom till genom att Zeus, i skepnad av en svan, förfört den vackra prinsessan Leda. Den sköna Helenas vackra utseende var ett öde givet av gudarna. Skönheten kommer både med gåvor och konsekvenser: allt från att bli åtrådd till kidnappad. 

Hon skriver om ett liv där allt värde ligger utanpå – ett liv som allt fler av oss verkar söka.

En annan vars öde är skönhet är modellen och numera författaren Emily Ratajkowski. Hon blev en världssensation över en natt med den kontroversiella musikvideon ”Blurred lines” av artisten Robin Thicke. I sin uppmärksammade bok ”My body” berättar Emily Ratajkowski genom essäer hur hennes extraordinära yttre gett henne världen. Allt från guld, uppmärksamhet och identitet till sorger, svek och övergrepp. 

Hon skriver om ett liv där allt värde ligger utanpå – ett liv som allt fler av oss verkar söka. Men Emily Ratajkowski avvaktar med slutsatser kring livet som objekt. Hon landar varken i 1970-talets dogmatiska hållning om att fåfänga tillhör kapitalismens sattyg, trots att hon beskriver sig själv som marxist, eller i den mer tidsenliga hållningen om att allt vi gör med vårt yttre är ren feminism. Emily Ratajkowski har fler frågor än vad hon ger svar. 

Emily Ratajkowski.
Foto: PHOTO IMAGE PRESS/SHUTTERSTOCK / PHOTO IMAGE PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Jag förstår henne. Inte för att jag på något sätt är en sköna Helena men sedan mina tidiga tonår har jag hamnat i kretsar av exceptionellt vackra väninnor. De ser ut som avkomman efter att en älva legat med en påser glitter. Oemotståndliga skönheter som kunnat leva på sitt utseende, avbildats för pengar, dejtat världsartister, fått möjlighet till resor och sett dörrar öppnas till annars stängda rum. Samtidigt leder alla fördelar och öppna dörrar till sorger och en rubbad syn på det egna människovärdet. 

Hur ska vi då förhålla oss till den nya världen där inga svar än finns att få?

Just nu pågår en debatt om det motsatta i Sverige. Hur det är att inte längre bli åtrådd av sin omgivning. Det nya virtuella torget är förstås lika hänsynslöst ointresserad av åldrande kvinnor som stortorgets intresse var för Carin Ersdotter när hon kom upp i åren. Hon blev hemskickad till Dalarna där hennes fästman bröt förlovningen efter att han fått höra vad hon haft för sig i storstaden.

Debatten har anklagats för att vara navelskådande, poserande och mest handla om att granska de egna vecken. Anna-Lena Laurén frågar sig i Dagens Nyheter om det verkligen är viktigt att beklaga sig över att inte längre vara vacker. 

Nej, kanske är det inte viktigt, men det är oundvikligt i en värld som gjort yta och skönhet till allt viktigare dygder. 

Hur ska vi då förhålla oss till den nya världen där inga svar än finns att få? Vi får helt enkelt följa dagens sköna Helenas devis: hellre många frågor än dumma svar.


Av Nanna Olasdotter Hallberg


Nanna Olasdotter Hallberg är skribent på Expressens kultursida, programledare för P3 Klubben och kulturreporter på P3.”SD säger ‘vi menar ju så klart inte dig’”

KULTURKRIGET. Jens Liljestrand möter Mustafa Panshiri, tidigare polis och numera föreläsare och debattör i integrationsfrågor, i ett samtal om boken ”7 råd till Mustafa”.