Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att överleva Förintelsen är en sak – att leva en annan

Dina och Jovan Rajs.Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / NATUR & KULTUR
"Att återvända till livet".
Negar Josephi.Foto: KARL GABOR

Paret Dina och Jovan Rajs överlevde på var sitt håll Förintelsen. Negar Josephi har läst deras bok om hur man inte bara överlever – utan också blir hel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Hur reser sig ett barn igen efter att dess familj och nästan alla släktingar har gasats bort? Om detta har det överlevande paret Jovan och Dina Rajs – professor i rättsmedicin respektive arkitekt – skrivit en bok. De har länge föreläst tillsammans på hög- och gymnasieskolor om Förintelsen. Idén till boken kom när en elev ställde frågan ”hur blev ni hela?”. 

De judiska barnen i Belgrads efterkrigstid påminner mig om Nelly Sachs rader ”O ni skorstenar, o ni fingrar, och Israels kropp i röken genom luften!” Ingenting fanns kvar.

Fotboll

När Jovan ska börja skolan igen efter kriget är han ett ensamt barn, blyg, tyst och fylld med sorg och saknad. Jovan frågar sin moster Juci, en av få släktingar som överlevt, vad rektorn menade med återhämtning. 

”Att du ska försöka leva samma liv som före kriget. Att du inte ska sitta och grubbla och tänka på allt som hänt. Att du ska fortsätta med skolan, läsa roliga böcker, gå på bio, spela fotboll och schack. Samla frimärken. Lära dig cykla och simma, allt det du har missat, det som skulle glädja mamma och pappa om dom hade funnits kvar.” 

Jovan försöker imponera på historie- och geografiläraren genom att berätta om det han varit med om under kriget. Ingen vill prata om vad ett överlevande barn har sett och förlorat. Lärarna suckar besvärande. 

 

LÄS MER – Negar Josephi: Rothschildbankir är ett antisemitiskt kodord 

Jugoslavien

När Jovan kommer till Sverige i vuxen ålder vill kollegerna på regionsjukhuset prata med den förste jugoslaviske läkaren. Några frågar om hans nationalitet. ”Judisk” svarar han och kollegerna säger ”men du är serb, kroat, sloven….?” ”Jag är jude”. 

Kollegerna ställer inga följdfrågor på det och inte heller om hans öde. Det stör honom inte längre eftersom han vill leva ett annat liv nu. Ett liv utanför judemördandets svarta skugga. 

 

Det slår mig hur många gånger jag har fått frågan: varför är judar en så svår grupp att bli insläppt i? 

 

Hela Dinas familj överlevde kriget och skolkamraterna är vänliga mot henne men trots det känner hon sig annorlunda. När Dina blir inbjuden till den nystartade judiska klubben för dom unga överlevande i Belgrad säger hennes mamma att hon inte ska ta med sig sina icke-judiska vänner dit. ”Dom förstår inte vad vi judar har gått igenom.” 

Det slår mig hur många gånger jag har fått frågan om varför judar är en så svår grupp att bli insläppt i. Den här boken ger svar på den frågan. I den judiska sorgen och arvet av förföljelse finns det en stark gemenskap som paret Rajs bok beskriver så väl. Även hur mycket starkare judendomen och traditionerna blir för dessa överlevande i Belgrad. 

Sonderkommando

Det är en smärtsam berättelse om Dina och Jovan Rajs barndom men det som skiljer den här boken från många andra på samma tema är att den berättar om vad som hände när alla bokstavligen hade gått upp i rök.

Den här berättelsen är inte ett svart hål fyllt med likhögar och sonderkommandon som bär sina barn och anhöriga till gaskamrarna. Paret Rajs har i stället lyft hoppet och tryckt ner ångesten. Dom visar hur en grupp människor möts i sorgen och lyckas bygga upp det som raserats. Katastrofen fick inte fylla deras liv trots Jovans nätter med mardrömmar och skrik. 

 

LÄS MER – Negar Josephi: Klassikerna i skolan lärde mig om Sverige

 

Sidorna varvas mellan Jovans och Dinas berättelser tills dom möts som unga vuxna och förenas i sin sorg, kärlek och humor. Kan man bli hel efter att ha förlorat så många nära? Blev Jovan och Dina Rajs hela igen? Jag vet inte om den frågan bevaras i boken eller om den nånsin går att svara på. 

Paret Rajs lärde sig att leva med sorgen, men olyckan fick inte bli det centrala i livet. Det var så Jovan och Dina Rajs kunde leva vidare. 

De valde livet.

 

 

SAKPROSA

DINA OCH JOVAN RAJS

Att återvända till livet

Natur & Kultur, 337 s.

 

Negar Josephi är journalist och medarbetare på Expressens kultursida.