Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att ha roligt är ingen rättighet

Farshid JalalvandFoto: Saman Bakhtiari
Informationsskylt på golvet på Malmö C.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronatröttheten breder ut sig och nya restriktioner och råd börjar gälla. 

Farshid Jalalvand ser ett samhälle som skämts bort med trygghet och överflöd.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I efterdyningarna av regeringens nya uppmaningar har den allmänna pandemitröttheten nått nya höjder – hur länge förväntas man pausa ”kul” egentligen? ”Gud nåde den som går på födelsedagsfest, blir lite full och kramar sina vänner” skrev till exempel Victor Malm här på Expressens kultursida. Vi har lekt er lilla lek tillräckligt länge, tycks många känna. 

Inom psykologin används termen ”habituering” när man talar om benägenheten att snabbt vänja sig vid en ny situation. Typexemplet är studier som visar att den förväntade förhöjda livstillfredställelsen efter en stor löneökning endast varar i ett par månader. Sedan ”habituerar” man till den nya lönen och vill ha ytterligare påslag för att uppnå lycka. Den förslavande viljan driver tillvarons hamsterhjul, som Schopenhauer hade sagt. 

Vår sociala situation förändras för varje generation som passerar. Strävan efter att systematiskt eliminera livets eländen utgör en central del av civilisationens historia. Vi uppfann jordbruket för att undslippa svält, läkekonsten för att undkomma sjukdomar, teknologin för att undgå faror och förslitningar. Det har varit en lång och långsam process, men de senaste årtiondena har varit festliga för många i den rikare delen av världen. 

Det är bara att njuta!

Det har naturligtvis inte alltid varit så. För bara 150 år sen var ca 80 % av Sveriges befolkning bönder. De slet dag och natt, ofta på arrenderad mark, för spottstyver. Människor dog titt som tätt i diarréer, lunginflammation, tyfus. Små barn dog av mässling, difteri, kikhosta – ca ett av fem överlevde inte till 5-årsdagen. Livet var inte givet, säkert eller en fest.

Idag är den generella ekonomiska välståndet i landet högt. Semester och begränsad arbetstid är lagstadgat. Vacciner, antibiotika och den moderna sjukvården har frigjort oss från de flesta av mänsklighetens gissel. Barnadödligheten ligger på bara tre per 1000 barn. 

Detta har föranlett en allmän habituering till en ur ett historiskt perspektiv relativ problemfri existens med avseende på hälsa, ekonomi och förnöjelser. Det är bara att njuta! Det är nästan som om civilisationens framsteg har övertygat oss om att vår nuvarande tillvaro är en naturlig rättighet. Våra bortskämda förväntningar är att ”jag ska vara frisk!”, ”jag ska ha roligt!” och ”jag ska kunna betala mig fram till min vilja!”. 

Det är dags att göra sig av med den bortskämda inställningen.

Men naturen bryr sig inte om vår civilisation. Och när detta gör sig påmind blir vi nästan kränkta. Det måste vara något fel? Är de som bestämmer inkompetenta eller illvilliga? Varför drabbar dessa ohyggliga restriktioner stackars mig? Kan du kalla på din chef?!

Det är ironiskt att det är moderniseringen av samhället som har kanske bäst lyckats övertyga oss om den äldsta av alla myter – människan som skapelsens krona, Guds alldeles egna avbild. Vi tämjer naturen, vi producerar rikedom, vi har iPhones, vi är oslagbara. Den eviga festen ska råda för oss Gudar! 

Men vi är inte skapelsens krona. De lyckosamma politiska reformer och vetenskapliga utvecklingar som lett till våra nuvarande liv har inte separerat oss från naturen. Även om moderniseringens imponerande men tunna fernissa nästan övertygat oss om motsatsen är pandemin en påpasslig påminnelse om vår biologiska verklighet: livet är inte givet, säkert eller en fest.

Det är dags att göra sig av med den bortskämda inställningen.

 

Av Farshid Jalalvand
Farshid Jalalvand är fil dr i mikrobiologi vid Lunds universitet och kulturskribent.

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io/?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön