Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Att förhålla sig till döden är inte lätt"

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Foto: Helena Paulin-Strömberg
Eric Scüldt. Foto: Ylwa Yngvesson
Leif GW Persson är av alla tidigare gäster du kan lyssna på i podden "60 minuter". Foto: Cornelia Nordström

Hur går man vidare efter ett cancerbesked – och varför är basket en civiliserad sport?

Eric Schüldt möter ständiga sekreteraren Sara Danius i säsongspremiären av podden "60 minuter".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på 60 minuter med Sara Danius

Ladda ner avsnitt

60 minuter med Eric Schüldt

■ En intervjuserie med journalisten Eric Schüldt för Expressen Kultur. Här hör du Sveriges största kulturpersonligheter i långa och djuplodande samtal.

 

■ Bland tidigare gäster syns bland andra Gösta Ekman, Kristina Lugn, Nina Björk och Karl Ove Knausgård.

Lyssna på programmet via Itunes eller på Expressen.se/kultur.

I säsongens första avsnitt av podden "60 minuter" träffar Eric Schüldt Sara Danius – författare och professor i litteraturvetenskap men kanske främst känd som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Det blir ett sökande samtal som kretsar kring rädslan för döden, den tidiga basketkarriären och hur man tar sig vidare när allt känns hopplöst.

Men det börjar med en bok. Både Eric Schüldt och Sara Danius var som barn helt uppslukade av C S Lewis "Min morbror trollkarlen".

– Jag tror att jag var tio år och låg ensam på mitt rum och läste den där boken. Jag kom till något fasansfullt parti och blev så rädd att hjärtat klappade. Jag trodde att kroppen skulle gå sönder. Men trots den här fasansfulla rädslan som fyllde mig så bestämde jag mig för att läsa vidare, berättar Sara Danius.

Eric Schüldt frågar om hon minns vad det var som skrämde henne.

– Det var något om lejonet Aslan, att han befann sig i en extremt farlig situation. Tanken på att han ska försvinna är outhärdlig, speciellt för ett barn. Jag befann mig på ett vrålande hav där man inte kunde se några stränder överhuvudtaget. Det var en extrem viljeakt att jag skulle sitta kvar i båten, trots att det var så fruktansvärt.

Anna Wahlgrens dotter

Diskussionen rör sig sedan mot fantasins domäner, där Sara Danius konstaterar att hon inte hade så mycket ensamtid som barn. Hon är dotter till "Barnaboken"-författaren Anna Wahlgren och Lars Danius och var äldst i en syskonskara om åtta barn.

– Jag var barn i en stor familj där det hela tiden hände små och stora katastrofer.

När Sara Danius medverkade i "Vinter i P1" 2014 berättade hon öppet om sin pågående cancerbehandling. Eric Schüldt tycker att hon verkar tackla svåra perioder med en sorts melankolisk lättsamhet.

– Jag hade en väldigt händelserik uppväxt, kanske fanns det inga andra alternativ än att gå in i det svåra och hoppas på det bästa. Jag kan bli förtvivlad och förlora modet, men på det stora taget har jag stark tillit till livet, säger Sara Danius.

Tänkte på döden

Eric Schüldt berättar i podcasten att han själv tänkte extremt mycket på döden som barn, men att han en dag bestämde sig för att det fick vara nog. Sedan dess lyser dödsångesten med sin frånvaro.

– Det är en sak att inse att människan är förgänglig. Jag tror att det är en annan sak att drabbas av en dödlig sjukdom. Det är något annat än att sitta och filosofera över att löven faller och att fröna gror i marken, konstaterar Sara Danius.

Mot slutet av podden kommer de också in på hur de klassiska bildningsidealen allt mer framstår som akut hotade. I det hänseendet utgör Svenska Akademien en vitterhetens väldiga bastion.

– Det finns ett stort och gemensamt språk som har förts vidare till oss och som vi kommer föra vidare till dem som kommer efter oss. Det kan vara svårt att komma ihåg under alla dagar där livet bara rinner förbi.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.