Athena Farrokhzad. Foto: Izabelle Nordfjell
Athena Farrokhzad. Foto: Izabelle Nordfjell

Athena Farrokhzads poetiska brandtal

Publicerad

Athena Farrokhzads sommarprat formade sig till ett poetiskt brandtal, där citat ur den politiska lyriken tonsattes av Ebba Grön och Dolly Parton.

RADIO
Sommar i P1
Med Athena Farrokhzad

 


Sällan har ett sommarprat varit så vältajmat. De senaste dagarnas apokalyptiska stämningar fann sin resonansbotten i poeten Athena Farrokhzads förtätade och återhållet rasande monolog om världens och samhällets jävlighet, där övergripande frågor om rasism, kvinnohat, svält och rövarkapitalism knöts samman med det sårigt personliga (Farrokhzads berättelse om den rasism hon mötte som femåring vid glasskiosken dröjer sig kvar än).
Ett omtumlande program som väckte starka känslor i mitt twitterflöde – från Göran Hägglunds pressekretares föraktfulla fnysningar till vänsterskribenten som njutande fann det omöjligt att jobba.
Själv såg jag framför allt en seger för poesin. Med utgångspunkt i Bertolt Brechts berömda citat från 1930-talet om "Vad är det här för tid, när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet" lät Athena Farrokhzad poeter från skilda tider och rum fläta en dialog om samhället, konsten och kampen, från Karin Boye och Edith Södergran till den palestinska poeten Somaya El Sousi (hon lyckades också, okreddat, smuggla en rad från Valerie Solanas förbi juristerna på Sveriges Radio).


Samma eklektiska dissonanser fanns i urvalet, där Sanchez Ferlosios och José Antonios gamla antifascistiska kampsång "Svarta tupp" förlöste det politiska innehållet i Dolly Parton ("9 to 5") och Patti Smith och Bruce Springsteen ("Because the night"). Alla låtar dessutom suggestivt framförda av duon Ylva Karlsson och Maja Karlsson (ej syskon).
Tajmingen, var det ja. Igår var Stefan Löfvens födelsedag. Den 57-årige partiledaren ska om några månader försöka samla kraften i en politisk rörelse där glöden just nu finns hos en identitetsvänster vars referenspunkter ligger långt utanför den prydliga salongsradikalismen.
För hur ska man annars tolka Farrokhzads val att öppna med att låta Ebba Gröns nakna klasshat flöda ut i sommarhettan – "jag hatar hela borgerligheten (...) dom tål lite bly i nackarna". Där och då satte hon tonen, och inte bara för de närmaste 90 minuterna. Så grattis, Stefan. Och grattis, vänstern.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag