Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åter till vardagen

De dömda demonstranterna.
Foto: Alexander Zemlianichenko

Anna Hellgren om nya gripanden och domar i Ryssland.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är för uppenbart ens för att likna vid en händelse som ser ut som en tanke:

Dagen efter att den olympiska elden falnat i Sotji dömdes sju av de så kallade Bolatnaja-fångarna (se Expressen 21/2 och 19/2) till mellan två och ett halvt och fyra års inlåsning i straffkolonier.

En av de åtta, den unga Aleksandra Duchanina, fick villkorlig dom.
Boltnaja-rättegången är Putinregimens främsta vapen mot de protester som trots allt fick fäste efter valfusket under vintern 2012. Den 6 maj slog polisen ned på en fredlig demonstration på Bolotnaja-torget - 650 personer arresterades, 27 åtalades; däribland Sergej Udaltsov, ledaren av vänsteroppositionen vars rättegång inleddes förra veckan. Dagen efter massarresteringarna var Moskva helt rensat på fordon och människor när Putin kröntes till en tredje presidentperiod i Kreml.


I går greps hundratals människor av kravallpolis utanför rättssalen, däribland Pussy Riot-bekanta Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova samt den senares man Pjotr Verzilov (se Expressen 19/12-13). Också den nationalistiske aktivisten/politikern Aleksej Navalnyj greps. De riskerar böter för brott mot ordningslagen - i Ryssland är "spontana" folksamlingar förbjudna.

Och medan aktivisterna utanför domstolen ropade "Majdan" och "Ut med alla" kom de första reaktionerna från Kreml på händelserna i Ukraina. Premiärminister Medvedev dömde ut "större delar" av den nya regeringen som "illegitim" och passade på att poängtera att Ukrainas förmånliga gasavtal med Ryssland kan behöva omförhandlas.

Inget nytt bakom OS-solen, således.