Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arpi och Wyndhamn har fel – det finns inga genuskrav

Frida Beckman.Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet.
Anna-Karin Wyndhamn & Ivar Arpi.Foto: PETER KNUTSON / FOTOGRAF PETER KNUTSON

Frida Beckman ger Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi ett avslutande svar. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SLUTREPLIK. Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndham noterar att jag inte går in i deras bok på detaljnivå. Detta har att göra med att min artikel inte framförallt handlar om deras bok. Men rätt ska vara rätt: jo, jag ger konkreta exempel från deras bok och nej, det finns ingen order om genusfilosofi. Detta påstående blir inte mer sant för att det upprepas. 

Däremot tål det citat från regeringens instruktion som Arpi och Wyndham själva åberopar att upprepas: Vetenskapsrådet ”ska verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning som myndigheten finansierar, när det är tillämpligt.” Alltså, i den mån ett köns- och genusperspektiv är användbart för den tänkta forskningen, men forskare väljer att bortse från detta, ska de förklara detta val. I Vetenskapsrådets direktiv lyder formuleringen följaktligen att forskare som söker medel från dem ska ”redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i din forskning” (min kursiv).

Jag är genuint angelägen om en bred och tillåtande debatt om hur vi ska rädda ett samhälls- och debattklimat från polarisering och konspirationer. Men Arpi och Wyndham verkar inte intresserade av den diskussion jag försöker föra. 

I stället väljer de att peppra sin replik med insinuationer mot mig som kvinnlig akademiker. Samt med formuleringar såsom att ”allt sker i smyg, i tyst samförstånd,” ”sammansvärjningen,” ”ondskan” – notera att detta är deras ord och inte mina. Eller som prästen skrev i marginalen av sitt manus inför predikan: ”OBS argumentation är svag – höj rösten!” 

 

Av Frida Beckman

Frida Beckman är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.