Gummipoolsmys i badrummet. Foto: Ellen EkmanGummipoolsmys i badrummet. Foto: Ellen Ekman

Gummipoolsmys i badrummet.

 Illustration: Ellen Ekman
GÖR HÅRD VERKLIGHET MJUK. Den här duon har en bilderbok ihop.GÖR HÅRD VERKLIGHET MJUK. Den här duon har en bilderbok ihop.
GÖR HÅRD VERKLIGHET MJUK. Den här duon har en bilderbok ihop.
"Veckan före barnbidraget"."Veckan före barnbidraget".
"Veckan före barnbidraget".

"Årets viktigaste och bästa barnbok är här"

Publicerad

Det lackar mot jul och för många innebär det att bristen på pengar är som mest plågsam.

Nils Forsberg hittar årets bästa och viktigaste barnbok: "Veckan före barnbidraget" av Elin Johansson och Ellen Ekman.

Makaroner och korv till middag, men utan korv. Potatis och gröna ärtor, och inget mer. Gå på bio, som pojken i klassen, eller? Skulle inte tro det.

Det är en vecka kvar tills till barnbidraget kommer och den namnlösa flickan, hon är kanske sju-åtta år, och hennes mamma har inga pengar kvar. Till utflykten tejpar mamma stövlarna men det hjälper inte, så fröken räcker över ett par lånestövlar och säger att mamma måste köpa nya.

Flickan säger ingenting. Det är pinsamt att vara fattig.

Ellen Ekman debuterar som barnboksillustratör i Elin Johanssons ”Veckan före barnbidraget”, efter att i serieform ha skildrat Södermalmshipsters vardagsvåndor i ett antal ”Lilla Berlin”-album. Här är tonen allvarligare, men så är ämnet också ett annat än nya mobilappar och mustiga skägg.

Ett ämne som är verklighet i många familjer, och för många barn. Det hade kunnat bli en riktig snyfthistoria.

Men Johansson och Ekman balanserar socialrealismen. När det inte finns pengar till badhusbesök blåser mamma upp gummipoolen i badrummet att plaska tillsammans i, och flickan ordnar tivoli för mamma i lekparken.

Vardagslunk med guldkant

Olidligt peppigt? Nej, inte det heller för tristessen finns där, hos både flickan och mamman. ”Veckan före barnbidraget” är vardagslunk med anspråkslös men mysig guldkant och den är inte minst en av de varmaste skildringarna av gemenskap, av ett vi, som har synts på den här sidan av Emil och Alfred.

Ellen Ekmans mjukt avrundade ansikten är ibland lite stela i uttrycken men miljöerna och detaljerna är fint återgivna, från syltspillet under flickans stol när de äter pannkaka hos mormor till den romska kvinnans lite buckliga kartong utanför Ica.

Jag tror att detta är årets både bästa och viktigaste barnbok.

Den 20 i varje månad kommer barnbidraget. Det finns familjer som kommer att få det stressigt med julklappshandlandet, för att inte tala om hur lång veckan före barnbidraget kommer att bli i mitten av januari, efter helgerna.

Man kunde önska att den här boken delades ut gratis till alla de barn som drabbas av det. Eller varför inte till alla?

 

Nils Forsberg är konstkritiker i Expressen.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag