Tilde Björfors tar emot teaterpriset förra året. Foto: SVEN LINDWALLTilde Björfors tar emot teaterpriset förra året. Foto: SVEN LINDWALL
Tilde Björfors tar emot teaterpriset förra året. Foto: SVEN LINDWALL
Robert Fux. Foto: CHRISTIAN HAQWARDRobert Fux. Foto: CHRISTIAN HAQWARD
Robert Fux. Foto: CHRISTIAN HAQWARD

Årets kulturfest är här – nu med Robert Fux

Publicerad

Alla drömmer om Expressens kulturfest – åtminstone Ebba Witt-Brattström, Johan Rabaeus och Martina Montelius (se film ovan)!

Ikväll slås portarna upp på nöjespalatset Nalen när Expressens kulturpristagare i fem kategorier ska koras – och firas.

– Det är fantastiskt att få välkomna alla gäster på en av Sveriges största kulturfester, säger Karin Olsson, kulturchef. 

För den som vill följa festen hemifrån sänds den live på Expressen TV.

NYHET | KULTUR. Sveriges äldsta musikpris, Spelmannen. Sveriges enda satirpris, Ankan. Ett av landets tyngsta barn- och ungdomskulturpriser, Heffaklumpen.

Där har ni några av de åtråvärda priser som ska delas ut på måndag kväll när Expressens kulturfest går av stapeln på anrika Nalen i Stockholm. Bara under de senaste åren har Håkan Hellström, Malena Ernman, Henrik Dorsin, Karl Ove Knausgård, Lena Endre och Jonas Hassen Khemiri fått kliva upp på scenen och inför runt 400 gäster från kultur-och mediesfären belönas med var sin unik statyett.

– Sedan den tid då Ingmar Bergman, Evert Taube och Astrid Lindgren skrev i våra spalter har Expressen varit en självklar del av svenskt kulturliv, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. 

– Att bidra till en djuplodande, skarp och rolig kulturdebatt är en viktig del av vårt uppdrag. 

Unik tillställning

Expressens kulturfest är en unik tillställning, där poeter och kulturjournalister vimlar och trängs med mediechefer och makthavare. Vinnarna avslöjas med början klockan 20.00 på måndag. 

Konferencier i år är ingen mindre än den prisbelönta skådespelaren och dragshow-artisten Robert Fux.

– Jag kan avslöja att han kommer göra entré i en mycket Expressen-inspirerad kreation. Det ska bli roligt att se hur publiken reagerar, säger Karin Olsson, Expressens kulturchef.

 

LÄS MER – Allt om Expressens kulturfest 2017! 

 

KULTURPRISERNA

TEATERPRISET  "EN BIT AV GEORGS HATT" – sedan 1987

Tidigare pristagare i urval: Lars Norén (1992), Jonas Hassen Khemiri (2014), Lena Endre (2015).

Pris: Statyett av Marie-Louise Ekman.

 

SATIRPRISET "ANKAN" – sedan 2011

Tidigare pristagare i urval: Liv Strömquist (2011), Özz Nûjen (2013) Henrik Dorsin (2014).

Pris: Statyett i brons av Marianne Lindberg De Geer.

 

PRISET "SPELMANNEN" – sedan 1957

Tidigare pristagare i urval: Cornelis Vreeswijk (1970), Fläskkvartetten (2002), Malena Ernman (2014).

Pris:  Statyett i brons av Sven Lundqvist.

 

BJÖRN NILSSON-PRISET (för god kulturjournalistik) – sedan 1994

Tidigare pristagare i urval: Ebba Witt-Brattström (2015), Nina Björk (2010), Göran Greider (2006).

Pris: 30 000 kronor och en trästatyett av Urban Gunnarsson.

 

UNGKULTURPRISET  "HEFFAKLUMPEN"  – sedan 1966

Tidigare pristagare i urval: Maria Gripe (1966), Barbro Lindgren (1971), Lennart Hellsing (1980)

Pris: Statyett av Stina Opitz. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag