Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets julkalender är en återgång till sagan

NORDPOLARE. Johan Ulveson och Ester Vuori i "Selmas saga" som börjar på torsdag.
Ester Vuori, Johan Ulveson, Leo Hellenius, Per Simonsson och Stefan Roos Pressträff inför årets julkalender.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
"Tusen år till julafton" var bäst.
Foto: Thelma/Louise Svt

Årets julkalender "Selmas saga" påminner om en tid då världen låg öppen och allt var möjligt.

Jens Liljestrand ser julkalendern återgå till ren fantasi.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Fjolårets julkalender, "Tusen år till julafton", var en av SVT:s bästa barnproduktioner någonsin i sin kombination av lek och pedagogik, av hjärta, hjärna och mage. Men för många familjer tycks Erik Haag och Lotta Lundgrens faktaspäckade och bitvis kärvt socialrealistiska program ha varit något av en besvikelse. För dem är säkert "Selmas saga" en välkommen återgång till en mer renodlad fantasi.

Åttaåringen Selma Traskvist (Ester Vuori) bor med sin fattiga familj, som nu hotas med vräkning. En räddande ängel uppenbarar sig i form av vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt (Johan Ulveson), som påstår sig ha bevis för att jultomten existerar. Jultomten kan som bekant uppfylla alla barns önskningar, och genom att följa med von Trippelhatt på en äventyrlig färd i hans luftskepp, ska de nu söka upp tomten på Nordpolen.

Ja, precis så styltig är faktiskt handlingen i "Selmas jul", som faktiskt känns rätt anonym och oinspirerad. Då tyckte jag bättre om upphovsmännens (Per Simonsson och Stefan Roos) förra julkalender, "Tjuvarnas jul", som hade en varmare ton. Ulveson är dock skönt flippad som tokrolig forskare och serien bjuder på flera minnesvärda biroller, bland annat Björn Gustavsson som Selmas morfar Otto och en häftig Sofia Bach som von Trippelhatts skurkaktiga och kaxiga rival Nordenstierne.


SE MER: Julstämning utlovas i årets julkalender

Mellan saga och upptäcktsresa

Den sistnämnda är förstås en referens till Nordenskiöld, som var den första att hitta en väg genom Nordostpassagen 1878-80. Och det är nog här, i skarven mellan barnsaga och kärleken till upptäcktsresornas tidevarv, som jag ändå uppskattar "Selmas saga". Den utspelas i ett slags sent 1800-tal som påminner om en tid då världen ligger öppen och allt är möjligt.

Som bäst är "Selmas saga" ett hopkok av "Kalle och chokladfabriken", Jules Verne och Andréexpeditionen, blandat till ett klistrigt julgodis och upphällt i lagom stora knäckformar.

Samtidigt gör den att sorgen över vår förlorade värld känns ännu mer akut. Nordpolen upplever 20 grader varmare temperaturer än normalt. Isar och glaciärer smälter i en apokalyptisk hastighet. Växthuseffekten har gjort Nordostpassagen isfri längre tider, och snart kommer godstrafiken från Asien till Europa trängas på havet norr om Sibirien.

"Selmas jul" är oförarglig eskapism, och det kanske passar bra i juletid. Men den som vill besöka jultomtens rike får snabba sig på innan det vita lyckoriket har förvandlats till en slaskbrun sörja.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.


Följ Expressen Kultur på Facebook - så att du inte missar några texter.

Frågor & svar: Selmas saga

Vad handlar julkalendern om?
SVT:s julkalender 2016 heter "Selmas saga" och utspelar sig under de stora äventyrens tid. Den handlar om åttaåriga Selma som tillsammans med den lustiga uppfinnaren Efraim von Trippelhatt ger sig av på en resa till Tomtens rike.


Var är SVT:s julkalender inspelad?

"Selmas jul" är till stor del inspelad i en studio, men även på Skansen i Stockholm, Årsta slott, Stora Haga slottsruin och Högfjällshotellet i Sälen, Dalarna.


Var kan man se julkalendern?
Julkalendern sänds den 1–24 december. Du kan se den på SVT1 kl.07.15, kl.10 (teckenspråkstolkat) och kl.18.45. Den sänds även på Barnkanalen kl.07.15 och 18.45, samt på svtplay.se där det också finns syntolkat.


Vilka är skådespelarna i "Selmas saga"?

I rollerna: Ester Vuori (Selma), Johan Ulevson (Efraim von Trippelhatt), Leo Hellenius (Rupert), Björn Gustavsson (morfar Otto), Sofia Bach (skurken Nordenstierne), Shima Niavarani (tomtevetting), Ing-Marie Carlsson (Valborg) m.fl.