Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Svensk arbetarklass har blivit osynlig”

Patrik Lundbergs essä ”Vem dödade min mor?” fick ett enormt gensvar.

Nu berättar han i Kultur-Expressen om han varför han skrev den – och diskuterar det svenska klassamhället med kulturskribenten Anna Hellgren.

– Jag vill ge mamma en röst, säger han.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | KULTUR. Den franske författaren Édouard Louis debut ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule” om sin arbetarklassuppväxt blev en litterär sensation 2014. Nu utkommer hans senaste bok, ”Vem dödade min far?”, på svenska.

Inspirerad av den skrev Expressens kolumnist och författare Patrik Lundberg nyligen en egen essä på liknande tema, som blev en av årets hittills mest uppmärksammade kulturartiklar. 

Även Édouard Louis själv twittrade uppskattande om den.

Expressens kultursida den 14 april.

– Jag är väldigt glad att en text kan beröra så mycket, säger Patrik Lundberg i programmet.

– Min drivkraft är att skriva om Sverige, bland annat det svenska klassamhället. Framförallt att ge min mamma en röst, eftersom hon inte hade en egen i offentligheten. Allt jag håller på med grundar sig i det där, i skillnaden mellan fattiga och rika, och privilegierade och inte privilegierade.

Berättelserna om arbetarklassen är relativt sällsynta i samtidslitteraturen och de stora medierna.

– De flesta som lever de här liven blir inte författare eller kulturskribeter, säger Patrik Lundberg.

– Jag visste inte förrän en bra bit efter att jag fyllt 20 år att det gick att studera till journalist. När jag var 20, 21 år ringde jag till industrierna i Sölvesborg och frågade om jag fick jobba där. Och det fick jag inte. Sedan gick jag på Komvux och tog mig ända hit.

Fokus på extremerna

Han tycker att vissa grupper av människor i dag tenderar att glömmas bort i samhällsdebatten.

– Idag sätter vi för mycket fokus på extremerna, den extrema överklassen och de absolut mest behövande, när det finns så många gråzoner. De tycker jag är intressanta att utforska.

Patrik Lundberg och Anna Hellgren i Kultur-Expressen.


Anna Hellgren är litteraturredaktör och skribent på Expressens kultursida som ofta tar upp klassrelaterade frågor. Hon noterade att mottagandet av Édouard Louis debutbok på kultursidorna uppehöll sig mycket vid hans familjs förment dåliga smak.

– Det säger något om klimatet i kultur-Sverige att man ska skämmas för att man, som Patriks mamma, älskar Arvingarna, säger hon i Kultur-Expressen.

En invandrad kvinna

Även hon tycker att arbetarklassen i hög grad är osynliggjord.

– Rent statistiskt i dag är en arbetare en invandrad kvinna som utför ett tjänsteyrke eller jobbar i vården. Hon syns inte någonstans. Hennes drömmar, hennes behov, de finns inte! Inte i politiken och inte på kultursidorna.

Författaren och kolumnisten Patrik Lundberg.

Medellivslängd minskar

Patrik Lundberg uppmärksammade i sin text en SCB-rapport som visar att lågutbildade kvinnors livslängd minskar, i motsats till alla andra grupper i Sverige. 

Anna Hellgren tror att en förklaring är teknikutvecklingen som har underlättat de traditionellt manliga arbetaryrkena, medan kvinnoyrkena i vården och handeln inte förändrats så mycket.

– Ett helt liv av att vända gamla människor på ett vårdboende sliter. Min mamma, som jobbat i butik, hennes knä är paj. Hon är 65 år. 

https://twitter.com/edouard_louis/status/1117739389965172737

Patrik Lundberg ser hur stora samhällsförändringar har förändrat arbetarklassens position.

– Identiteten för personer i arbetarklassen har alltid varit: vi i står längst ner på samhällsstegen och sparkar uppåt. Nu när det har kommit en etnifierad underklass, då har du inte den identiteten kvar. Dels osynliggörs du eftersom du inte är längst ner, men kanske ser du också den nya personen under dig som en fiende. Det tror jag kan förklara ett och annat i dag.

 

Se hela samtalet i tv-spelaren högst upp i artikeln.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.