Demonstranter med bilden av Neda, sommaren 2009 Foto: Till Budde
Demonstranter med bilden av Neda, sommaren 2009 Foto: Till Budde

Arash Hejazi: 47 sekunder

Publicerad

Per Wirtén läser Arash Hejazis memoarbok 47 sekunder.

Arash Hejazis berättelse om livet i Iran påminner om reportage i glansiga magasin. Det är lagom engagerande, lagom politiskt och väldigt flyhänt. Man glider fram genom texten utan att riktigt märka den.

Efter det förfuskade presidentvalet i juni 2009 fick iranierna nog. Vecka efter vecka fortsatte protesterna. Den gröna revolutionen knäcktes till sist av diktaturen, men blev förebild för den arabiska våren.

Upproret gav Hejazis liv en abrupt vändning. Han hade aldrig varit någon demokratiaktivist. Han var bara en vanlig grabb som försökte manövrera sig fram till ett drägligt liv i Teheran. Det mest sympatiska med hans berättelse om Irans förlorade generation, de som föddes åren runt Khomeinis entré 1979, är att han inte försöker låtsas något annat.

Nog pöser han lite självgott om sina framgångar som förläggare och författare. Men han framställer sig inte som hjälte. Han är bara en ovanligt driftig person som råkade befinna sig på rätt plats och hade modet att göra rätt sak. Det tog 47 sekunder. Konsekvensen blev flykt och exil i London.

När han nu berättar om sitt liv och Irans moderna historia lär man sig inte mycket mer än på engels-ka Wikipedia. Det privata är distanserat och det politiska oinitierat. Men bristen är inte utan poäng: den totalitära staten är trivial.

 

Arash Hejazis ögonblick i historien inföll veckan efter valen. Hans arbetskamrater ville ut och demonstrera. Arash argumenterade mot, det var för farligt, men följde motvilligt med ändå och snart var de mitt bland ropen. En ung kvinna, Neda Agha Soltan, träffades plötsligt av skarpa skott. Arash kastade sig fram för att stoppa blodet som vällde fram. En av kamraterna filmade hennes sista 47 sekunder. Hon tittade rakt in i mobilkameran med en blick som ingen kan glömma.

Senare samma dag lade Arash ut filmen på Youtube och Nedas död blev blixtsnabbt en global symbol för att sanningen inte längre kan hemlighållas.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag