Segregering. Se upp för dörrarna som skiljer oss åt. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Segregering. Se upp för dörrarna som skiljer oss åt. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Är vi nöjda nu?

Publicerad

Anna Hellgren hör Reinfeldt förvandla vi till dom.

På den tredje dagen stod statsministern i presskonferensstolen:

Det uppstår "spänningar" när människor från "olika kulturer" kommer till Sverige. Och det är upp till Husbyborna att återta kontrollen över sitt område.

Borta var det "vi" som gemensamt skulle bekämpa våldet när Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens om huliganism. Att stenkastning mot polis är en gammal pursvensk gren tycks heller inte ha stört analysen.

På kvällen brinner det igen. I min välmående närförort läser jag lokaltidningen Mitt i Söderorts senaste reportage om centrumdöden i Högdalen. Sedan alliansen sålde ut lejonparten av Stockholms gallerior har hyrorna chockhöjts och butik efter butik tvingats stänga. Bankerna har sedan länge dragit vidare, apoteken är marknadsdrivna och när staden samtidigt ska spara ryker skolor, fritidsgårdar, samlingslokaler.

 

Pengar och makt graviterar mot centrum, och ekonomiskt utsatta förorter - ett mer korrekt begrepp vore urban periferi, förorter som Saltsjöbaden eller Enskede har knappast brist på vare sig det ena eller det andra - lämnas efter. Det ideella föreningslivet förväntas täcka upp där staten och kapitalet har dragit sig undan.

Det är ett öde som storstädernas orter delar med landsbygden. Andelar av befolkningen som uppbär försörjningsstöd, saknar arbete eller inte klarar skolan är likvärdig. Skillnaden är att stereotyperna när det gäller förorter - den som vuxit upp på landsbygden vet att det är långt ifrån laglydigt land - dränks i rasistiska föreställningar om den andre. Det finns inte heller särskilt gott om poliser bortom allfartsvägarna.

 

Och till skillnad från vad århundraden av pastoral propaganda har lärt oss har miljonprogramsförorterna alltid betraktats med misstänksamhet.

Det senare blir plågsamt tydligt i mediebehandlingen av Megafonen. Organisationen, som samarbetar med Rädda barnen och har täta kontakter med Husbys PRO-avdelning, bedriver klassiskt folkrörelsearbete. Läxhjälp och folkbildning inåt, kamp för en förändrad bild av förorten utåt. De senaste dagarnas hets för att få dem att "ta avstånd mot våld" kulminerade i Sveriges radios "Studio ett" i går i en inkvisitorisk intervju där programledarna till slut tvingade talespersonen Rami al-Khamisi att säga att Megafonen inte är för våld.

Är vi nöjda nu?

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag