Är Trumps agerande rätt åt Demokraterna?

Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Oscar Jonsson är chef för Center for the governance of change och fil dr i krigsvetenskap.
Foto: Michaela Agnarsson

Många republikaner ser Trumps vägran att erkänna sig besegrad som rätt åt Biden efter förra valets turbulens.

Oscar Jonsson förklarar varför de ryska påverkansoperationerna inte kan jämföras med anklagelserna om röstfusk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det vore historielöst att säga att USA aldrig varit mer politiserat, vilket bland annat inbördeskriget 1861-65 påminner om. Med det sagt har USA kokat de senaste fyra åren under Donald Trump som president. Samtliga av de fem största offentliga protesterna i USA:s historia har skett sedan Trump blev vald, vilket inkluderar Black lives matter-protesterna and Women’s march. Andelen amerikaner som byter politiskt parti har aldrig varit lägre.

70 procent av republikanernas anhängare anser inte att presidentvalet var free and fair (enligt Politico/Mornington consult). Det intressanta är att denna andel dubblades från innan valet då bara 35 procent av republikanerna trodde valet skulle påverkas. Vi kan också se den motsatta förändringen bland demokrater där 90 procent ansåg att valet var rättvist, men blott 52 procent på förhand trodde att det skulle vara det.

Amerikanska medier och utländska ledare har bedömt att valet avgjorts till demokraternas kandidat Joseph Biden fördel. Dock vägrar nu Trump att erkänna sig besegrad.

CIA kunde även tack vare en källa i den ryska presidentadministrationen fastslå att President Putin själv godkänt operationen.

Många republikaner ser detta som rätt åt Biden. Valet 2016 slog redan då rekord med 33 procent av demokraternas väljare som såg det som illegitimt. Både tidigare presidenten Jimmy Carter och Hillary Clinton ansåg att Donald Trump saknade legitimitet som presidentkandidat. De anförde i synnerhet de ryska påverkansoperationerna mot amerikanska presidentvalet, som utreddes av Robert Mueller och sedan ledde till ett misslyckat försök att ställa Trump inför riksrätt.

När Demokraterna har tillbringat de senaste fyra åren att anföra att Trumps presidentperiod var illegitim, är frågan om de inte bara nu skördar det de själva sått? Är det inte Demokraterna som borde begå självrannsakan? Denna fråga funderar man på i USA, och likt många andra dåliga amerikanska idéer, i Sverige också. 

För Malcom Kyeyune, knuten till den SD-kopplade tankesmedjan Oikos, är svaret ”ja”. Trumps vägran att erkänna sin förlust är för Demokraterna ”priset man nu betalar för sin tidigare hybris”, skriver han på Facebook. Han anser vidare att bevisföringen för de ryska påverkansoperationerna var ”skrattretande”.

Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det krävs ett ganska selektivt seende och ett rejält knippe kålsuparteori att landa i de slutsatserna. Samtliga av de amerikanska underrättelsetjänsterna har i ett gemensamt bedömande bekräftat att Ryssland genomförde en påverkansoperation för att underminera tilltron till demokratin, svärta ned Clinton och främja Donald Trump. CIA kunde även tack vare en källa i den ryska presidentadministrationen fastslå att President Putin själv godkänt operationen. De amerikanska underrättelsetjänsterna hade så god insyn i de ryska operationerna att de utfärdat sanktioner mot enskilda underrättelseofficerare i Ryssland – fotsoldaterna – för deras operationer i cyberrymden.

Den förenklade bilden av postmodernism föreslår att det saknas objektiva sanningar och objektivitet, och att anspråk på sanning är anspråk på makt. Ser man det så är Trumps agerande rättfärdigat. Betraktar man däremot de externa omständigheterna med stark grund för ryska påverkansoperationer mot valet 2016, och den totala avsaknaden av rapporter om valfusk mot valet 2020 – bland både internationella observatörer och valövervakare från republikanerna och demokraterna – ser vi en massiv strågubbe. 


Av Oscar Jonsson
Oscar Jonsson är chef för Center for the governance of change och fil dr i krigsvetenskap. 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=75603&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.