Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det verkligen Tegnell som borde hålla tyst?

Carl Bildt, tidigare partiledare för Moderaterna och statsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kulturskribent Kjell Häglund.Foto: PRIVAT
Anders Tegnell.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kjell Häglund ifrågasätter Carl Bildts uppläxning av Anders Tegnell.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Carl Bildt vill ha munkavle på Anders Tegnell. Han tycker inte att Folkhälsomyndigheten ska kommentera andra länders smittskyddsåtgärder. I en intervju med Svenska Dagbladet säger han att ”det här är inte en kris där man ska sätta sig på höga hästar”. 

Men detta är inte en före detta statsminister som kritiserar ett myndighetsutövande – utan ännu en i raden av hobbyepidemiologer som attackerar statsepidemiologen.

https://twitter.com/SvD/status/1259344295087288322

I två månaders tid har Carl Bildt twittrat ut Sveriges dödstalskurva i skärmdumpade grafer, om och om igen. Han har i det närmaste nonstop jämfört Sveriges strategi med andra länders samt retweetat och länkat alla som kommit i hans väg som tycker som han, från Peter Wolodarski till De Tjugutvå Forskarna.

Detta tycker Carl Bildt är alldeles för frispråkigt.

Under samma tid har Anders Tegnell om och om igen fått frågan av medierna om Sveriges dödstal och strategi kontra andra länders. Om och om igen har Tegnell gett i stort sett samma enkla, professionella svar – vi är bara i början på pandemin, vi tror på den vägen vi har valt, man kan inte jämföra länder rakt av, och, ja, Norge och Finland har lyckats mycket bra med att få stopp på den inhemska spridningen. 

Senast fick han frågan om han håller med det norska Folkhelseinstituttet om att det kanske inte hade varit nödvändigt med skolstängningarna. Och, ja, han höll med sina norska kolleger.

Detta tycker Carl Bildt är alldeles för frispråkigt.

https://twitter.com/CBildt/status/1256292815266603010

Men alla länders ledare och experter får de här frågorna av journalister, och alla brukar faktiskt svara. De nationer vars regeringar lagt munkavle på sina smittskyddsexperter är Trumps USA, Putins Ryssland och Bolsonaros Brasilien. Dit tycker Bildt att Sverige borde sälla sig.

I Svenska Dagbladet-intervjun säger Carl Bildt också att han minsann inte tänker ”uttala sig om Sveriges coronalinje, andra får recensera den svenska regeringens agerande”.

Detta alltså efter att han knåpat och skärmdumpat ihop dussintals med sociala medie-inlägg med kritik mot Sveriges coronalinje.

Det är det givetvis hans rätt att göra. Men de höga hästarna finns på hans kontor på Kreab, inte hos Folkhälsomyndigheten.

 

Av Kjell Häglund
Kjell Häglund är kulturjournalist.

”Min vision är att alla ska ta plats”

”After utan work” är Expressen Kulturs spontana program från coronakarantänen.

I det här avsnittet samtalar Daniel Sjölin med teologen Joel Halldorf – om samhället efter corona och om att vara den som liberalerna vill sätta dit. Och hur effektiv är förresten Halldorf som magnet på krogen? 

Förra veckan möttes Daniel Sjölin och poeten Ukon. Se det avsnittet nedan.