Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Apelsin-tv-effekten hotar bilderbokens berättelse

Mia Nilsson. Foto: ULRICA ZWENGER / BONNIERCARLSSEN
Foto: BONNIERCARLSSEN
Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich. Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / RABÉN & SJÖGREN
Foto: RABÉN & SJÖGREN
Foto: RABÉN & SJÖGREN
Daniel Sjölin. Foto: Olle Sporrong
1 / 7

Debatten om barnböcker har ofta handlat om hur författare får brottas med kravet på uppbygglighet och moral. 

Daniel Sjölin ser i tre nya böcker ett helt annat problem som varje berättare behöver tampas med.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBÖCKER. Det svåraste med bilderböcker är inte nödvändigtvis den moraliska nyttoaspekt som återkommande debatteras, där förlagen anklagas för att böja sig för målgruppens fördomsfulla hispighet (det vill säga föräldrarna som har plånboken), varmed sälar får flytväst. Samspelet mellan text och illustration är en annan utmaning. Och där har en författare inget att skylla på. Det habila har en stark vilja, men att få till det lilla extra som suggererar och fäster djupt, är precis som i all litteratur ruskigt svårt. 

Tre färska bilderböcker kan tas som ett bra, mellanbra samt dåligt exempel på relationen mellan text och bild . De fullgör alla sin plikt som läsvärda berättelser och goda hantverk. Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich turnerar i ”Jag är inte sjuk” temat att få feber när man ska gå på kalas – varmed både kyla, hetta och yrsel drar den (tidstypiskt nog) namnlösa huvudpersonen in i äventyrsdrömmar. 

Poesin bleks av bilderna

Mia Nilsson är tillbaka med en ny berättelse om krokodilen Hugo (djur har nämligen namn till skillnad från människor), som med sina många tänder och enorma kropp driver som en mullrande kontinent över sidorna och utgör ett kittlande spänningsmoment – hur snäll och rädd han än är. I ”Hugo – gapa stort” har han tandläkarskräck och håller sånär på att sluka doktor Plack, muskäftisen. 

En bok som helt saknar vardagsfobisk nyttogrund är ”Gula båten” i prickfri översättning av Lotta Olsson. Melissa Castrillons retromoderna, Tove Jansson-doftande illustrationer har en enastående verkshöjd i böljor, färg och ljus. Men pekbokspoesin som ledsagar en (namnlös) pojke och hans vän på havet blir så kallad apelsin-tv; text och bild säger för mycket samma sak på samma sätt varmed texten bleks ut till ett menlöst dis. 

Inget ont om poesi, men här äskar bilderna om ett mer prosaiskt narrativ. Nu tycks det ha blivit som det blev för att man inte kom på nåt bättre. Värsta exemplet på dylikt misstag är för övrigt Sven Nordqvists ”Var är min syster?” (2007), som liksom fick Augustpriset trots sin usla berättelse.

För korta äventyr

Doften av apelsinteve hämmar också ”Jag är inte sjuk.” Visst både fryser och svettas läsaren när febern tilltar, men i de islandskap och öknar som öppnas hålls vi benhårt i hand av text och bild och vi hinner inte in i drömmarna förrän vi åker ut igen. Äventyren reduceras därmed till tablåartade exempel på feber. Vi borde ha kommit brantare ner i yrselns världar. Då hade det funnit chans att stanna i dem längre och se dem växa.  

Bäst lyckas Mia Nilsson, kanske för att hon både illustrerar och skriver och därför kan släppa sargen mer. Jag är osäker på om humorn alltid når den lilla målgruppen, och det är svårt att få tematik att lyfta utan andra stora konflikter än inre, men okejstölden av ett skrik från Cecilia Davidssons och Helena Davidsson Neppelbergs ”Mammas lilla Olle” (2008) vittnar om ett välkommet språng ut i det vilda där text och bild inte längre håller i samma åra.

BILDERBÖCKER

MIA NILSSON

Hugo gapa stort!

BonnierCarlssen

Ålder 3+

 

SARA BERGMARK ELFGREN och MARIA FRÖHLICH

Jag är inte sjuk!

Rabén & Sjögren

Ålder 3+

 

NINA LADEN och MELISSA CASTRILLON

Gula båten

Övers. Lotta Olsson

Rabén & Sjögren

Ålder 3+

Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida.

I tv-spelaren i topp visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av författaren Patrik Lundberg – som nyligen skrev den uppmärksammade essän ”Vem dödade min mor?” – och Expressens litteraturredaktör Anna Hellgren. Programmet finns också som podcast.