Äntligen en frisk fläkt i debatten om vänstern

Nina Björk.
Foto: Stina Nylén / W & W
Liv Strömquist.
Foto: Anna Hallams / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Lojala anhängare.
Foto: Amarasinghe Gemunu

Ida Ölmedal läser Nina Björk och Liv Strömquist och känner en frisk fläkt i debatten om vänstern från podden "Lilla drevet".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hur får man vänstern att intressera sig för klass igen? I höst ger tungviktarna Nina Björk och Liv Strömquist båda ut var sin uppgörelse med FI-vänsterns, i deras ögon, destruktiva intresse för identitet, normer och privat moral.

När jag läser Björk tänker jag på hur hennes marxistiska analys glider över i en värdering av vad som är moraliskt relevant: dagis är inte främst något som gjort kvinnor friare, utan en "varufiering" av omhändertagandet. Kvinnors inmarsch på arbetsmarknaden fläckas ner av att den är en seger för kapitalet.

Det får mig att vilja vända på frågan. Varför intresserar sig sådana som Nina Björk, gammalvänstern, så lite för orsakerna till att så många upplever klassanalysen som verklighetsfrånvänd?


LÄS MER: Nina Björk skriver om Rosa Luxemburg

"Lilla drevet" grubblar

Som Ola Söderholm nyligen påpekade i "Lilla drevet": om man nu som en sann marxist tror att det är ekonomiska faktorer som styr människors åsikter, varför ägnar man inte energin åt att undersöka den materiella grunden för den nya vänsterns prioriteringar snarare än att skälla på den? I flera avsnitt grubblar han över basen för den så omtalade GAL/TAN-skalan i politiken.

Är det globaliseringen som gör det svårt för svenska arbetare att betrakta sig som underklass? Är det, som poddkollegan Liv Strömquist tror, nyliberalismen som gjort vänsteraktivister till narcissister som hellre marknadsför sina goda värderingar än söker kamratskap med smutsiga SD-väljare?

Det är en frisk fläkt i idédebatten som gärna får leta sig ut ur podcastvärlden och in på ledar- och kultursidorna.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

GAL/TAN-skalan

■ GAL/TAN är en politisk skala som kompletterar, och i vissa fall, ersätter den traditionella vänster/höger-skalan i politiken.

■ GAL står för grön, alternativ och liberal.

■ TAN står för tradition, auktoritet, nationalist.

■ De två förkortningarna utgör varsin ytterlighetsposition på den politiska skalan, och kan förklara framväxten av nya partier.

■ Ett parti som SD ligger långt ut på TAN-skalan, medan ett parti som FI i stället ligger i GAL-fältets ytterområden.