Kristallnatten 1938. Foto: Yad VashemKristallnatten 1938. Foto: Yad Vashem
Kristallnatten 1938. Foto: Yad Vashem
Kristallnatten.Kristallnatten.
Kristallnatten.
2013 demonstrerade nazister i centrala Stockholm på årsdagen av kristallnatten. Foto: Stefan Söderström2013 demonstrerade nazister i centrala Stockholm på årsdagen av kristallnatten. Foto: Stefan Söderström
2013 demonstrerade nazister i centrala Stockholm på årsdagen av kristallnatten. Foto: Stefan Söderström

Antirasisterna verkar lida av minnesförlust

Publicerad

I dag hålls manifestationer till minne av Kristallnatten där judarnas roll har retuscherats bort.

Negar Josephi ifrågasätter den svenska antirasism som ställer grupper mot varandra.

"Jag är barn till överlevare. Jag har vuxit upp med Förintelsen i hela mitt liv", säger Carinne Sjöberg till mig på telefon med sin västerbottniska dialekt. Hon är ledsen för att varken hon eller några andra från Umeås judiska förening blev bjudna till manifestationen som planeras i staden till minne av Novemberpogromen den nionde november.

I manifestationen "Umeå mot nazism" medverkar Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern, Feministiskt Initiativ och Arbetarpartiet. Jan Hägglund är gruppledare för Arbetarpartiet i Umeås kommunfullmäktige och den som samordnat manifestationen.

Han förklarar för tidningen Totalt Umeå att ingen företrädare för Umeås judiska förening bjudits in att tala för att "det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem". Som när någon i publiken tog fram ett plakat där den israeliska flaggan jämställdes med ett hakkors, vid en tidigare manifestation.

Novemberpogromerna 1938 - den så kallade "Kristallnatten" - var startskottet till Förintelsen. Judiska hem och butiker förstördes och judar misshandlades med myndigheternas goda minne.

400 judar mördades och omkring 30 000 judiska män greps och deporterades till koncentrationsläger. Detta enbart för att de var judar.

Antirasister som inte gillar judar

Under själva Kristallnatten mellan den 9 och 10 november brändes och förstördes 1 400 synagogor och judiska bönehus. Men när "Uppsalabor mot rasism" kallar till fackeltåg till minne av Kristallnatten ersätts ordet synagoga med "tempel", och att pogromen riktade sig mot judar lägger man till först efter kritik. Däremot identifieras dagens offer klart och tydligt: muslimer, flyktingar, romer.

Kanske var "Uppsalabor mot rasism" också oroliga för judarnas skull, och valde därför att tona ned deras roll i händelserna 1938. Kanske föreställde de sig en bredare antirasistisk uppslutning, fler facklor i mörkret, om man avstod från att prata om judar. Det finns uppenbarligen antirasister som inte tycker om judar.

Föreställ er en manifestation till minne av folkmordet på armenier 1915, dit inga armenier bjuds in för att armenierna skulle kunna uppleva stämningen som otrygg. Inte? Fundera gärna lite på varför. Och på vad somliga antirasister gör, när de försöker retuschera bort judarna ur Förintelsen.

Utesluter vissa minoriteter

I sin uppdaterade evenemangstext skriver "Uppsalabor mot rasism": "Under det gångna året har moskén i Uppsala attackerats, någon har öppnat eld mot romer på öppen gata och över hela landet så har läger och flyktingförläggningar attackerats och bränts ner med en skrämmande regelbundenhet. Mer än någonsin så behöver vi alla minnas vad som kan hända om vi inte skyddar våra redan utsatta minoriteter."

Det är lätt att hålla med - och kanske bör vi också minnas skillnaderna. 1938 behövde mordbrännarna inte röra sig i skydd av mörkret. Både polis och brandkår hade order om att inte ingripa, så länge inte tysk egendom var i fara. Inga av mördarna och vandalerna greps eller åtalades. Ett helt samhälle slöt upp bakom våldet. Det drabbar ingen grupp i Sverige i dag.

Frågan är vad fackeltåg och minnesmanifestationer till skydd för "utsatta minoriteter" leder till om de utesluter vissa minoriteter för att de är "kontroversiella" i de egna leden? Sverigedemokraterna brukar anklagas för att ställa grupper mot grupper. De är tyvärr inte ensamma om det i Sverige i dag. Arbetarpartiets Jan Hägglund skriver på Västerbottenkurirens blogg: "Vi lever i allvarliga tider - slut upp!"

Just det, Jan.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag