Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Annina Rabe

När Teknikmagasinet dör ryker meningen med livet

Annina Rabe.Foto: BOKFÖRLAGET POLARIS
Teknikmagasin går i konkurs. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annina Rabe ser existensen rubbas i grunden efter Teknikmagasinets konkurs. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. För många år sedan brukade jag skriva reklamkritik i en tidning som heter Resumé. För den som inte är bekant med den publikationen kan jag berätta att det är en branschtidskrift för reklam och medier. Uppdraget var kul och ofta ganska tankeutmanande. Reklam, hur mycket man än älskar att hata den, säger ju som bekant en hel del om samtiden: om såväl värderingar och seder som språk och estetik.

En av de där Resumétexterna ägnade jag åt Teknikmagasinets slogan ”Meningen med livet”. Det var något fullkomligt oemotståndligt med en kedja för lågpristeknik som använde sig av en sådan paroll. Att påstå sig vara ”meningen med livet”. Att ens i ett sådant sammanhang ha fräckheten att påstå att det finns en mening med livet. Att denna mening skulle vara att kunna köpa allt från routers och hdmi-kablar till ”bajslukt på burk”, fejkade övervakningskameror (”ser väldigt verklighetstrogen ut för att avskräcka eventuella inbrottstjuvar eller spinkare”) eller en heltäckande varulvsdräkt. I en och samma lilla butik, någonstans nära dig. 

Det kan vara det finaste som någonsin hänt mig i min karriär.

Det var redan då, för nästan tjugo år sedan, något uppfriskande och lite otidsenligt över det hela – mitt under de ljusa och fräscha konceptbutikernas glanstid – andades något fortfarande av Hobbexkatalogen och barndomens oändliga möjligheter.

Teknikmagasinet hörde av sig till mig efter den där texten. De hade tydligen tyckt att den var rolig. De berättade att de hade tänkt ta bort raden ”Meningen med livet” från sina affischer och påsar för att de själva hade börjat tycka att det var lite väl fånigt. Men nu hade de bestämt sig för att behålla den. Och inte nog med det. Under en period kunde man i finstilt under ”Meningen med livet” läsa raden ”tack, Annina Rabe”. 

Jag har fortfarande kvar en sådan skylt, som jag stal på en buss. Det kan vara det finaste som någonsin hänt mig i min karriär.

Det är hursomhelst hög tid att sluta leta efter meningen med livet.

Nu läser jag med vemod att Teknikmagasinet har begärts i konkurs och med stor sannolikhet är ett av de kommande offren för butiksdöden. Det visade sig att Teknikmagasinet inte var meningen med livet trots allt. Eller också, som en vän till mig konstaterade, ”så var det precis Meningen med livet som Teknikmagasinet var, och nu har vi förlorat den. Det var där Gud gömde sig.”

Hemska tanke.

Inte ens den mest kallhamrade influencer kan väl tycka att konsumtion är meningen med livet, särskilt inte i dessa miljömedvetna dagar. Men nu när butiksdöden breder ut sig, när fler och fler butikslokaler gapar tomma på gator och i ödsliga gallerior, då kan åtminstone jag känna lite vemod över att det i framtiden inte kommer att finnas några egensinniga och opretentiösa butikskedjor som Teknikmagasinet kvar.

Å andra sidan kanske det inte finns någon värld kvar överhuvudtaget. Det är hursomhelst hög tid att sluta leta efter meningen med livet, för det finns ingen. Men det har vi väl egentligen vetat hela tiden. 

 

Annina Rabe är medarbetare på Expressens kultursida.