Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annina Rabe

Det enda som hjälper oss nu är kolhydrater

Meningen med livet?
Foto: Valeria Aksakova / Shutterstock
Annina Rabe.
Foto: PRIVAT

Det är inte bara toapapper som går åt i affärerna, också pastahyllorna gapar tomma. 

Annina Rabe bjuder på receptet på sin bunkringsspagetti.

KOMMENTAR. Vänner i Italien som nu suttit i totalkarantän sedan den 9 mars berättar att det är mycket som är konstigt, även om konstigheten förvisso börjar bli vardag. Om man överhuvudtaget ska lämna hemmet måste man ha ett skriftligt intyg på att man bara ska gå ut och handla eller gå till doktorn. 

När man kommer till mataffären får man bereda sig på att stå i en lång kö med en meters avstånd till nästa köande. Men samtliga vittnesmål från norr till syd säger: det saknas inte varor på hyllorna. Det finns både toalettpapper och pasta i obegränsade mängder.

Det gör det som bekant inte här. I de mataffärer jag går till är hyllorna alltjämt skriande tomma. ”Max 1 paket per kund!” står det på en uppfordrande lapp vid den renrakade toalettpappershyllan på min närmsta ICA-butik. I hyllorna för pasta och ris står bara några ynka paket risoni kvar. Uppenbarligen är risoni en mindre populär pastasort. All annan har gått åt i panikhamstringens tid. 

I tider av kris finns det ingen mat som lindrar bättre än den kolhydratstinna.

Nej, förresten, inte all. På den hylla där de så kallade ”alternativa” pastasorterna står finns det hur mycket som helst. Mer än vad som får plats på hyllorna! Lins- och bönpasta är tydligen inte alls populärt i denna apokalyptiska tid. Det kan bero på att den är dubbelt så dyr som den vanliga. Men det kan också bero på det vi alla innerst inne vet: att den inte gör samma jobb som den riktiga pastan. 

I tider av kris finns det ingen mat som lindrar bättre än den kolhydratstinna. En tallrik het, vitlöksdoftande spagetti skänker mer tröst än det mesta när allt är oroligt och osäkert. För att inte tala om ett fluffigt potatismos eller en parmesanstinn risotto. Sorry alla kroppsfixerade hälsofanatiker, nu är det faktiskt krisläge och då behöver vi våra kolhydrater. Ingen fuskvariant kommer att funka. 

Lägg i vitlöksklyftorna och känn hur väldoften sprids i köket.

Här är ett recept på världens enklaste och billigaste bunkringspastasås för den som gillar starkt och vitlökigt: Hacka ett gäng vitlöksklyftor – snåla inte, tänk på att vitlök är bra för immunförsvaret. Värm upp några matskedar olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och känn hur väldoften sprids i köket. Se till att inte vitlöken bränns, då får du göra om alltsammans! I med en matsked sambal oelek eller mer. Låt allt puttra ihop. Under tiden har du kokat en kastrull med valfri pasta. När den är klar, det vill säga al dente, lägger du över den i stekpannan och låter allt koka ihop en stund. Spar lite av pastakokvattnet så du har att späda med om det känns för torrt. Smaka av med salt och ha i mer sambal om det behövs. Ät genast och njut. 

Och berätta aldrig för någon i Italien att du har sambal oelek i pastasåsen, de har det jobbigt nog nu som det är.


Annina Rabe är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida. I maj kommer hennes och Anna Hellstens bok ”Kris, kalas och kolhydrater. Recept och berättelser för goda och dåliga dagar”.

När blir SD ett hot mot svensk teater?

Nytt avsnitt av ”Kulturkriget”.

Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.