Anna Kinberg batra drömmer om hårdare tag. Foto: ADAM IHSE/TT
Anna Kinberg batra drömmer om hårdare tag. Foto: ADAM IHSE/TT

Anna Kinberg Batra borde skämmas

Publicerad

Anna Kinberg Batra pekar ut papperslösa som potentiella terrorister.

Anna Hellgren berättar varför moderatledaren har fel.

"Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags." 

Så skrev moderatledaren Anna Kinberg Batra på Twitter i måndags och därmed slogs dörrarna upp för allsköns sammankopplingar mellan flyktingar och potentiella terrorhot. 

Det var knappast en högoddsare att det skulle vara just Kinberg Batra som följde efter SD över anständighetens gräns först, moderatledaren har seglat allt närmare den radikala högernationalismens retorik under året.

Från Uzbekistan

Den misstänkte gärningsmannen är från Uzbekistan, en hårdför diktatur som gjort sig känd för att tortera återvändande medborgare. För några år sedan stoppades svenska utvisningar dit just därför.

Detta är information som Kinberg Batra i egenskap av oppositionsledare rimligen har tillgång till, men i stället väljer hon att spela en främlingsfientlig hårdare tag-opinion i händerna. 

 

LÄS MER: Anna Hellgren om attacken på Drottninggatan 

 

I P1 Morgon under tisdagen svarar hon upprepade gånger att "detta måste vi ta reda på" oavsett om programledaren frågade om situationen i Uzbekistan eller huruvida de som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd bör låsas in i förvar. 

Dock tillstod hon att det saknas anledning att tillåta människor som fått avslag att "gå omkring fritt", och att polisen borde göra något åt det.

Moderater mot papperslösa

För tillfället bedöms 12 000 människor leva utan papper i Sverige – att måla ut dem som potentiella terrorister är inte bara bottenlöst osmakligt, det är också direkt felaktigt. 

Det finns ingenting som stöder insinuationerna om att denna hårt utsatta och som svart arbetskraft svårt utnyttjade grupp utgör ett större hot mot Sveriges säkerhet än andra. 

Det är ett givetvis ett dilemma: vart ska människor som nekats uppehållstillstånd och/eller asyl ta vägen om landet de flytt från med stor sannolikhet kommer att straffa dem med tortyr? 

Och hur kan ett land vara för farligt att utvisas till, men inte för att skyddas med asyl i från?

Att en rättsstat börjar låsa in människor utan andra skäl än att Moderaterna inte vill att de ska få "gå omkring fritt" är däremot inte en lösning.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Anna Kinberg Batras öppning mot SD gör mig rädd

 

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag