Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Vid köttgrytorna kan SD:arna inte få nog

Paula Bieler.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrick Reslow.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Paula Bieler avgår efter att ha nekats ledigt för smekmånad.

Anna Hellgren noterar att det finns gott om SD:are med egensinnig syn på riksdagsarbetet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det ska fan sitta i riksdagen. Knapptryckeri, partipiskor och långrandiga debatter. 

Men vissa frågor är viktigare än andra. Sverigedemokraten Paula Bieler berättar att hon länge irriterat sig på ledningens populistiska hållning i abortfrågan. Att partitopparna backat från kravet om inskränkningar i aborträtten är enligt Bieler att vika ner sig. 

Ändå är det först när hon, efter omröstning i kammaren, nekas ledigt för att åka på smekmånad och ”lära känna” pojkvännen sedan elva år som bägaren rinner över. Lagom till giftermålet i slutet av februari lämnar hon riksdagen. 

– Ska vi vara knapptryckare, på plats i riksdagen hela tiden, försaka våra privatliv, försaka våra familjer?, frågar hon sig.

Paula Bieler är nu inte den enda sverigedemokraten som tycks ha ett lite eget förhållningssätt till riksdagsprivilegierna.

Att förlägga resan till Nya Zeeland och Los Angeles till någon av de många månader varje år som riksdagen håller stängt är mer än Bieler kan tåla. Kanske vill de bara njuta av den svenska sommaren som alla andra?

Paula Bieler är nu inte den enda sverigedemokraten som tycks ha ett lite eget förhållningssätt till riksdagsprivilegierna. Margareta Gunsdotter, tillika Jimmie Åkessons svärmor, lämnade partiet 2015 men behöll sin riksdagsplats med full lön till förra valet – och kvitterar sedan dess ut en förmånlig riksdagspension. 

Och samma dag som Bieler avgick stod tidigare riksdagsledamoten Stefan Jakobsson inför rätta i Eskilstuna. Jakobsson åtalas för att vid 40 tillfällen ha låtit medborgarna stå för privata resor och övernattningar – bland annat i samband med Jimmie Åkesson och Louise Erixons årliga ”glitterfest” hemma i Sölvesborg. 

Efter att Aftonbladet avslöjat hans långtgående fiffel med skattemedel började han i stället arbeta på SD:s riksdagskansli. 

Än så länge sitter Reslow tryggt på riksdagens SD-bänk.

I samband med en annan fest hemma hos Åkesson och Erixon (med tema djur, Åkesson deltog som höna) var det riksdagsledamoten Patrick Reslows tur att lämna notan för resa och hotell till skattebetalarna. 

Aftonbladet har avslöjat att Reslow, förutom trippen till Sölvesborg och mycket annat, har förlustat sig på lyxhotell i både Singapore och Västervik tillsammans med familjen – och låtit oss andra betala. Än så länge sitter Reslow tryggt på riksdagens SD-bänk.

För ett parti som dagligen fäktas för den lilla pursvenska människans rätt mot överheten är det en aning ironiskt: väl inne bland köttgrytorna och politikerfrälset finns inga gränser för hur långt privilegierna bör sträcka sig. 

Salig Marie-Antoinette hade applåderat om hon kunde.


Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursida.