Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Swärd och Mattson har mycket gemensamt

Anne Swärd.Foto: HENRIC TISELIUS / ALBERT BONNIERS
Ellen Mattson.Foto: LEIF GUSTAFSSON

Svenska Akademiens senaste tillskott är de båda romanförfattarna Anne Swärd och Ellen Mattson.

Anna Hellgren anar en plan för återupprättelse hos Akademien. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SVENSKA AKADEMIEN. Och så var det bara en tom stol kvar. Med invalen av Ellen Mattson och Anne Swärd är Svenska Akademien fler än de varit sedan Rushdieaffären briserade 1989. 

Med Swärd och Mattson har turen också kommit till prosan, vilket ständige sekreteraren Anders Olsson också betonade i Akademiens pressmeddelande. 

Det är så klart orättvist att klumpa ihop två enskilda författarskap på ett så litet utrymme som det här, men faktum är att det finns flera likheter mellan de bägge 60-talisterna Swärd (född 1969) och Mattson (född 1962). 

 

LÄS MER – Amanda Svensson: Ellen Mattson är Sveriges mest stabila författare

Bohuslän

Med sina roman-romaner tillhör de en sorts mellanskikt i Litteratursverige – de är varken storsäljande kändisar eller expreimentella språkfantomer, och som sådana ibland lite sorgligt förbisedda.

Här står berättelsen i centrum – bägge är mästerliga skildrare av mänskliga relationers alla psykologiska vindlingar och snaror.  

Med sina tio romaner har den flerfaldigt prisade Ellen Mattson mutat in ett eget hörn av samtidsprosan, där inte mindre än åtta av dem utspelar sig i det Bohuslän där hon är född och fortfarande bor. Anne Swärd har skrivit färre, blott fyra, men inte minst med den magnifika ”Vera” från 2017 visade hon att hon är en alltigenom färdig romanförfattare.

Dessutom är bägge ett slags litterära solitärer, de ingår inte i några kända kotterier och har hittills befunnit sig långt bort från rampljuset.  

Att de sagt ja till att ingå i den skamfilade Akademien tyder på att den senare faktiskt lyckats presentera ett pågående förändringsarbete.

 

LÄS MER – Nina Lekander: ”Vera” är en roman lika vacker som havet

Horace Engdahl

Att Mattson och Swärd bor i Ljungskile respektive Österlen är förmodligen heller ingen slump. Bortsett från Nobelstiftelsens vakthund, advokaten Eric M Runesson, är alla nya ledamöter bosatta utanför Stockholm; Mats Malm och Jila Mossaed bor i Göteborg, Tua Forsström i Helsingfors. Det är ingen vågad gissning att det finns en tanke bakom – det tycks som att Akademien vill hålla sig fri från eventuella kopplingar till de bägge Stockholmsbaserade kontrahenterna Sara Danius och Horace Engdahl

Med en Horace Engdahl på undantag och nya, mer lågmälda ledamöter signalerar Akademien tydligt att det nu är kärnverksamheten – litteraturen – som ska stå i centrum.

Gott så. Återstår gör bara den där sista stolen – och kampen för att få värdigheten tillbaka.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Hon är den enda författaren som betyder något

 

Anna Hellgren är litteraturredaktör och skribent på Expressens kultursida.