Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Hellgren

Sverigedemokraterna är inget arbetarparti

Foto: SVT
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Anna Hellgren ser Uppdrag Granskning och påminner om att arbetarväljare inte gör ett arbetarparti.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Är Sverigedemokraterna ”de nya Socialdemokraterna?” Det är SVT och Uppdrag Granskning som ställer frågan i senaste avsnittet. Redaktionen lutar sig mot opinionsmätningen från 2019 där 25 procent av LO-medlemmarna uppgav att de skulle rösta på SD – och reser norrut mot landets rödaste delar för att möta några av de industriarbetare som lämnat Socialdemokraterna för SD. Här finns arbetaren som blev sjuk, upplevde sig sviken av socialförsäkringssystemen och blev lokalpolitiker, paret som berättar hur pizzerian är det enda som finns kvar i samhället efter att till och med Apoteket packat ihop. Samhället går åt helvete, och det är Socialdemokraternas fel.

Svaret på UG:s fråga är givetvis nej. Ett parti blir inte ett arbetarparti bara för att individer ur arbetarklassen röstar på det. SD är – vilket ideolog Mattias Karlsson också förklarar – ointresserat av att utjämna klasskillnader, tvärtom vill man att arbetarklassen släpper den egna kampen för att i stället sluta upp bakom idén om den monokulturella nationens överlägsenhet. 

Att SD skulle vara ett arbetarparti är dessutom partiets egna påhitt, något SVT inte med ett ord ens antyder. 

SD skulle skylla vänstern för ett skoskav om de fick chansen.

Men det viktiga som ändå sker i programmet är att UG synliggör det ressentiment den radikala högern både drivs och lever av: känslan av att ha blivit förorättat, osynliggjord eller kränkt – och hur det alltid är någon annans fel. 

De intervjuade arbetarna känner sig svikna av Socialdemokratin och Stockholm, SD å sin har lämnat rasandet mot ”sjuklövern” – kompisarna i Svensk näringsliv, M och KD måste ju hållas hyfsat nära – men skulle skylla vänstern för ett skoskav om de fick chansen.

Tyvärr fördjupar sig SVT inte i Sverigedemokraternas främsta drivkraft, ja själva partiets kärna, som förklaring till väljarstödet: det främlingsförakt och den rasism som gör att alla problems orsaker skylls på invandring. 

Ressentiment är en mäktig kraft. Den kan inte motas av hårda tag eller stängda gränser. Botemedlet en antirasistisk politik som ger jämlikhet och tro på framtiden.

Det är, som Per Wirtén nyss skrev här på sidan, hög tid att socialdemokratin tar sig i kragen.Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida. 
”Kulturcheferna förstår inte ens språket i rappen”

KULTURKRIGET. Blottar mordet på Einár kulturjournalistikens misslyckande?

Det diskuterar SVT:s Tali da Silva och Aftonbladets kulturskribent Kristofer Andersson i senaste avsnittet av ”Kulturkriget”.