Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna Hellgren

Svenska Akademien hade inget annat val

Mats Malm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, är ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. Anna Hellgren ser en möjlig strimma av ljus trots församlingens fortsatta problem.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVENSKA AKADEMIEN | KOMMENTAR. Inte ens ett år efter sitt inval tar litteraturvetaren Mats Malm över ansvaret som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. En rekordsnabb karriär, aldrig förr har någon rest till skyarna så snabbt.

Den minnesgode vet att valet av Sara Danius – hon hade suttit i två år före utnämningen – ifrågasattes när Svenska Akademien rasade samman, hade hennes brist på erfarenhet i själva verket eldat på krisen?

Skandal på universitetet

Inte för att Akademien hade något val, alla ledamöter utom Tomas Riad, Eric M Runesson och Mats Malm är över 70 år, den övre åldersgränsen för en ständig sekreterare. 

Ungtupparna i sammanhanget – Ellen Mattson, 56, och Anne Swärd, 50 – är inte officiellt invalda än.

Eric M Runesson är justitieråd i Högsta domstolen och Tomas Riad nersolkad av att ha gett sin sambo ansvaret för ett språkprojekt, värt 13 miljoner och delvis bekostat av Svenska Akademien, på Stockholms universitet. Av alla jäv i Akademien är Riads ett av de mest flagranta – universitetsvärlden har oerhört strikta regler och att Riad och hans sambo inte skulle känna till hur man normalt handskas med pengar och relationer är orimligt.

Ändå har språkforskaren på stol nummer sex kommit lindrigt undan i skuggan av de mer uppseendeväckande skandalerna. Som ständig sekreterare hade hans vandel definitivt lyfts upp i ljuset.

Litteraturbanken

Mats Malm var således den enda möjliga för uppdraget och illustrerar övertydligt Svenska Akademiens kvarvarande problem: man är en ålderstigen skara, släpande på ett fläckat förflutet.

Med det sagt är Mats Malm inte ett dåligt val, tvärtom. Malm är en respekterad och djupt kunnig akademiker, därtill verksam i Göteborg och föreståndare för kulturgärningen Litteraturbanken

Och kanske är det att hoppas för mycket, men att hans inträdestal berörde hur kvinnor marginaliserats i litteraturhistorien är en strimma av ljus i det mörker som utgör Svenska Akademiens historiskt genanta mansfaiblesse. 

Anna Hellgren är redaktör och skribent på Expressens kultursida.

 

I tv-spelaren i topp visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av författaren Patrik Lundberg – som nyligen skrev den uppmärksammade essän ”Vem dödade min mor?” – och Expressens litteraturredaktör Anna Hellgren. Programmet finns också som podcast.