Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Hellgren

Skatta skiten ur oss i stället, Mikael Damberg

Finansminister Mikael Damberg (S) menar att om förslaget skjuts ned skulle prissänkningarna dröja ytterligare och vara svåra att genomföra.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg vill skänka minst en tusenlapp till varje bilägare oavsett behov.

Anna Hellgren säger nejtack.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Eftersom inget samhällsskeende numera tycks för stort för att mötas med fria fantasier – Avskaffa flygskatten för att bekämpa följderna av coronaviruset! Kärnvapen är inte så farliga som ni tror! Bygg minikärnkraftverk i Göteborg! – är det inte förvånande att de snabbt stigande drivmedelspriserna på grund av kriget i Ukraina gett upphov till en veritabel parad av bondfångeri.

Vi sänker priset med fem kronor vid pump, lovar Moderaternas Elisabeth Svantesson med handlingskraftigt knyck på nacken. Det nya Vänsterpartiet vill inte vara sämre och kräver ett maxtak om 18 kronor per liter bensin eller diesel. Regeringen å sin sida kontrar med skattesänkningar och ekonomiska bidrag till landets samtliga bilägare. Utan bilen stannar Sverige.

Att FN:s klimatpanel presenterade ödesdiger läsning alldeles nyss tycks ha gått samtliga politiska företrädare förbi (förutom Miljöpartiets, men deras realpolitiska facit av elsparkcykelbonanza och byteshandel med cykelbanor mot utförsäljning av skolor och bostäder gör att jag förbehåller mig rätten att tvivla på effekterna därav).

Mänskligheten är på god väg att köra rakt in i det berömda kaklet, redan har medeltemperaturen höjts 1.1 grad – det ger oss 0.5 kvar till katastrof. Effekterna av uppvärmningen kommer att bli oöverträffat brutala: höjda havsnivåer, torka, bränder, värmerekord – för att inte tala om utdöda arter, massmigration och en hård kamp om försvinnande resurser.

För att ha en chans, och chansen finns fortfarande, måste stora förändringar ske – nu.

Till och med en miljömupp som jag förstår att till exempel lantbrukare och åkeriägare behöver snabba stöd.

Att sluta importera bränsle från Ryssland vore ett bra första steg, ett andra att släppa taget om oljediktaturerna i Mellanöstern. I stället behöver världens regeringar bygga ut vind- och solkraften, kanske också bygga mer kärnkraft. Framför allt måste samhällen organiseras annorlunda. Ingen el i världen kan fullt ut ersätta fossilfrosssan, vi behöver konsumera mycket mindre energi. Färre resor, lägre produktion. Kraftigt utbyggd och dito subventionerad kollektivtrafik för de resor som behöver göras.

Till och med en miljömupp som jag förstår att till exempel lantbrukare och åkeriägare behöver snabba stöd för att inte gå under och för att kunna försörja befolkningen. Ytterligare andra kan inte göra långa dagliga resor med annat än bil och behöver också ersättas.

Stäng gärna Facebook.

Det historiska minnet av 1970-talets oljekriser, där skenande priser och hög inflation innebär såklart att det inte bara är valfläsk när regeringen och oppositionen tävlar om att dämpa prisökningarna på för individen mest tilltalande vis.

Men minst en tusenlapp till varje bilägare oavsett behov? Tack men nej tack, Mikael Damberg.

Skatta skiten ur oss i stället, och använd pengarna till nåt bra.

Stäng gärna Facebook och andras energislukande och skattesubventionerade serverhallar när du ändå är i farten.Anna Hellgren är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.


Viktor Barth-Kron om sänkta bensinskatten: ”Överraskande”

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron: ”Tvingade nödvändighet för regeringen”.