Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Skandalen i Täby avslöjar SD:s kärna

Jimmie Åkesson.
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

En sverigedemokrat i Täby ville stoppa ett samtal om hbtq på biblioteket. 

Anna Hellgren noterar den öppna fundamentalismen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Bevisen för Sverigedemokraternas fientliga inställning till hbtq-personer är så många att ingen borde bli förvånad över att en SD-politiker nyligen försökt stoppa ett samtal om hbtq och litteratur på biblioteket i Täby utanför Stockholm (DN 30/10).

”En freakshow”. Så kallade till exempel Sverigedemokraternas nuvarande partisekreterare Richard Jomshof (Expressen, 4/8 2018) transpersoner som genomför könskorrigeringar utan sterilisering inför riksdagsomröstningen om avskaffandet av just tvångssteriliseringar – ett förslag SD som enda parti röstade emot. 

Och vem kan glömma Björn Söders famösa jämförelse mellan homosexualitet och tidelag?

Fixeringen vid heterosexualitetens överlägsenhet ingår så att säga i det nationalsocialistiska arv som var själva fundamentet för partiets bildande under 1990-talet, även om SD på senare år försökt använda hbtq-personers rättigheter som slagträn mot muslimer och Jimmie Åkesson har besökt gayklubbar för att ragga röster. 

Men det är sällan motståndet uttrycks så ideologiskt tydligt som i Täby. 

Den som öppnar för samtal om hbtq-personer i litteraturen öppnar dörren för nationens sönderfall.

Kommunpolitikern Steven Jörsäter krävde inte bara att samtalet med författaren Moa-Lina Olbers Croall skulle ställas in – han ville också i framtiden, och i god tid, bli underrättad om ”kontroversiella” arrangemang på biblioteket. 

Jörsäter skriver i sitt mejl till (bland andra) bibliotekschefen att den som öppnar för samtal om hbtq-personer i litteraturen också öppnar dörren för nationens sönderfall:

”Den kris som finns i Sverige i dag handlar just om bristen på normer. Det är svårigheten att förstå och anpassa sig till normer som rymmer hela integrationsproblematiken. På samma sätt handlar mycket av skolans problem om svårigheten hos vissa elever att anpassa sig till normer. Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”

Den svenska nationen måste hållas ren från upplevda avvikelser.

Den som tror att SD har förändrats till ett mer ”allmänborgligt” parti genom åren gör klokt i att läsa Steven Jörsäters argument en extra gång, detsamma gäller alla de som tror att partiet kommer att liberaliseras ytterligare bara det släpps in i värmen och börjar betraktas som vilket parti som helst. 

Kommunpolitikern sammanfattar nämligen den kärna av nationalistisk fundamentalism som Sverigedemokraterna sällan vädrar i offentligheten. 

För Sverigedemokraterna tycker inte att muslimer är ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget” för att de anser att islam är en dålig religion, och de tycker inte att det är dåligt att homosexuella skaffar barn för att det är läskigt med bögar som visar rumpan i Prideparaden.

De tycker så för att den svenska nationen måste hållas ren från upplevda avvikelser – oaktat om de är sexuella, etniska eller kulturella. Det kan inga framgångar i opinionen ändra på.


Anna Hellgren är redaktör och skribent på Expressens kultursida.


LÄS MER  Anna Hellgren: Den anständiga högerns sammanbrott är problemet

LÄS MER – Anna Hellgren: Fascism är ingen seminarieverksamhet

Handke – en värre skandal för Svenska Akademien?

Jasenko Selimovic och Victor Malm i debatt om Peter Handke.