Anna Hellgren

SD faller på eget grepp

Det är inte lätt att vara sverigedemokrat.

Själva partiets fundament vilar på rasism, men den som öppet uttrycker sig rasistiskt faller lätt offer för partiets så kallade "nolltolerans mot rasism".

Om man inte heter Kent Ekeroth, då man i stället befordras till än mer prestigefulla uppdrag även om man fastnat på film vevandes ett järnrör.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Efter Expressens och Researchgruppens avslöjande om vilka sverigedemokrater som döljer sig bakom några av de hatande Avpixlat-identiterna har än så länge en person avgått "i samförstånd" med partiledningen. Fler lär följa. Att Ekeroth, som finansierar sajten, är en av dem är föga troligt.

Precis som efter Expressens förra stora SD-avslöjande, den så kallade järnrörsskandalen, kommer förmodligen opinionssiffrorna för Sverigedemokraterna att fortsätta stiga oavsett. Men att klä av Avpixlat-aktivisterna är ändå viktigt.

De rötter i den nazistiska rörelsen som inte minst Jimmie Åkesson och hans ständigt twittervitsande pressekreterare Linus Bylund gör sitt bästa för att radera ur historieböckerna kryper till exempel åter ur marken. Förtroendevalda SD-personer refererar chockerande ofta till "gasugnar" och ifrågasätter Förintelsen. Avslöjandet visar också att de nätrasister som de senaste åren lyckats kidnappa samhällsdebatten i själva verket är ganska liten grupp medelålders män och kvinnor.

Förhoppningsvis har vi också sett den sista liberalen propagera för att SD är "invandringskritiskt" eller "främlingsfientligt" snarare än rasistiskt.

Ironiskt nog gör Avpixlats vägran att skaffa en ansvarig utgivare också att var och en av de hatande Sverigedemokraterna kan åtalas för till exempel hets mot folkgrupp.

Knappast en seger för SD, det heller.