Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Hellgren

Putins tv-tal visar den rena fascismen

Vladimir Putin håller tal.
Foto: Skärmdump / Twitter
Anna Hellgren
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I ett uppmärksammat tv-tal lovade Vladimir Putin att krossa opatriotiska ryssar.

Anna Hellgren ser hur fascismen blommar ut.

KOMMENTAR. ”Ju längre en diskussion på nätet fortsätter, desto mer ökar sannolikheten för att någon drar in en jämförelse med Hitler eller nazisterna.” 

För den som inte hört denna utsaga förut kallas den för ”Godwins lag”, uppkallad efter upphovspersonen Mike Godwin som redan 1990 tröttnade på att nätdebattörer förr eller senare liknade motståndaren vid en nazist. Godwin själv hävdar att avsikten var att få den som vill kalla någon för ”Hitler” att tänka igenom den faktiska innebörden av Förintelsen, och han har motsatt sig den allmänna tolkningen att den som först säger ”nazist” förlorar, oavsett om motparten förtjänar det eller ej. Tvärtom har han påpekat att det i många fall är korrekt att jämföra delar av den amerikanska alt-högern med just – nazism.

Men frågan är om inte ”Godwins lag” borde uppdateras efter Vladimir Putins senaste tal till nationen. På dryga två minuter uppvisade han ett perfekt exempel på hur fascistisk retorik ser ut i praktiken. En till synes rasande president utnämnde landets svekfulla femtekolonnare – de som tjänar sina pengar i Ryssland, men vars sinnen inte är ett med den ryska nationen och hennes behov – till ett hot eftersom västvärlden har makten över deras tankar. Dessa ”avskum och förrädare” kommer att identifieras av Rysslands riktiga patrioter, och krossas likt myggor som spottas mot trottoaren efter att av misstag flugit in människomun.

https://twitter.com/i/status/1504144895501557762

Att de, för att tala som Putin, uppskattar ”genusfriheter”, ostron och gåslever är inte problemet, inte heller deras hus i Miami eller på Franska Rivieran. Problemet är deras ”slavmentalitet”, deras illojalitet gentemot Ryssland, Putin och det ryska sättet att vara, som gör dem till ett vapen för västländernas plan att förinta den ryska nationen. 

På Twitter kommenterade Mike Godwin själv en inspelning av talet med att ”Ni kommer inte att tro på vem den här killen påminner mig om”.

Fascismen har som bekant längre anor än Adolf Hitlers nationalsocialism, och Putins tal är uppseendeväckande likt historiska utgjutelser där den rena nationen hotas av förmögna eliter och/eller minoriteter som har sina lojaliteter hos penningen eller fienderna. Tanken om en fiende mitt ibland oss lyckas förföra över seklerna. 

Putin är inte Hitler, och det är verkligen inte svenska debattörer heller.

Om det inte vore för Godwins lag skulle den minnestrogne kunna uppfatta ekon av Putin också i utfall som hörts i Sverige. Där rikets förfall antytts ha med de liberala eliter som känner sig hemma lite överallt i världen att göra. Att den som ägnar sig åt genusfrågor eller – Gud förbjude – HBTQ-certifiering vet mycket lite om tillståndet för det verklighetens folk som ser fabrikerna läggas ner och bensinpriset slå i taket, alltmedan för alltid kulturellt främmande migranter förändrar samhället i grunden. 

Putin är inte Hitler, och det är verkligen inte svenska debattörer heller. Men den tanketradition han lät kasta i ansiktet på världen under sitt tv-tal är en som inte låter sig utrotas så lätt, en vars skott gärna sticker i väg och växer sig större. 

I orostider är det viktigare än någonsin att hålla i minnet. Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida. Lägg ut: ”Kriget inifrån”

https://embed.radioplay.io?id=114106&country_iso=se

MEDIEPODD. Magnus Falkehed om historien som skrivs i Kiev. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar dråpet som tvingar UG att följa upp Lena Sundströms reportage och Jan Helin som middagssällskap

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.