Anna Hellgren

Jomshof talar ur skägget om islam

Richard Jomshof i ”Sverige möts”.
Foto: SVT / Skärmdump
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Anna Hellgren höjer på ögonbrynet inför en politisk SVT-cirkus.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det hade varit underhållande om det inte hade varit på riktigt. I senaste ”Sverige möts”, programmet där SVT iscensätter sitt begär efter folkliga rallarsvingar, pågår en hjärnornas kamp om huruvida mångkultur är bra eller dåligt. Hade statstelevisionen inte varit så förbannat politiskt korrekt hade avsnittet kunnat heta ”Mångkultur, pest eller kolera?”, för det är ungefär dit man hela tiden halkar.

En sociolog vid namn Göran Adamson menar att Sverige befinner sig i ett samhälleligt moras orsakat av mångkultur, men eftersom svensken gärna låter piskan vina över sin egen rygg pratar vi hellre om strukturella problem som fattigdom eller trångboddhet. De vänsterintellektuella har förvandlat oss alla till hukande flagellanter.

Internetkrigaren Luai Ahmed, som i sin frihetskamp gärna lierar sig med Förintelsekonspiratörer som Ingrid Carlqvist, säger att islam är förkastligt och ett hot mot mänskligheten. Vi borde göra som i Danmark och våga säga det rakt ut. 

Visst får de mothugg av kvällens mer frihetliga debattörer, men de kommer sällan förbi rollen som städpatrull. Ingen hjälp finns heller att hämta hos cirkusdirektören för det hela, SVT:s Magnus Thorén.

Jomshof vill gärna ge sitt stöd till Ahmed.

Kvällens clou är, som så ofta numera, Sverigedemokratisk. Partiet som enligt Liberalernas Nyamko Sabuni ”läser av samhällsproblemen på samma sätt som de borgerliga partierna gör” representeras av Richard Jomshof. Jomshof vill gärna ge sitt stöd till Ahmed eftersom ”det är en vanföreställning hos vänster och liberaler att alla religioner kan jämställas”. Faktum är att ”det finns knappt nåt muslimskt samhälle som fungerar någorlunda”.

Riksdagsledamoten tycks ha missat Moderatledarens bulla om att SD numera har förändrat sin retorik, och pratar så att säga ur skägget. 

– Islam är en avskyvärd ideologi och religion, säger han.

Lite senare lovar han Gudrun Schyman att han ”beredd att göra väldigt mycket för att värna och rädda Sverige från totalt förfall, från människor som du själv”.

Motfrågor på det? Inte?

Man får anta att Kristersson, Sabuni och Busch antecknar flitigt. Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79948&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.