Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna Hellgren

I det ögonblicket föll jag också för talmannen

Andreas Norlén. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Anna Hellgren har till slut också drabbats av talmansfebern.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | TALMANNEN. Den kulan visste hur den tog. När Andreas Norlén, eller Talmannen som båd folk och fä bättre känner honom, firade Johan Ludvig Runebergs födelsedag genom att i en hotellobby i Helsingfors recitera samtliga 28 verser av den finska nationalskaldens “Sven Duva” vred sig den twittrande klassen i lyckospasmer. 

En bildad politiker! Dra på trissor!

Sällan har en människa så förkroppsligat ett ämbete; medan journalistkåren kved och partisterna skällde stod talmannen stadigt vid podiet genom regeringsbildandets alla 97 presskonferenser. Ständigt leende oklanderligt yttre, sträng men samarbetsvillig. 

Att Sverige till slut fått en regering har inte fått Norlén att ligga på latsidan. När han inte läxat upp kammarens ledamöters bristande debattetikett har han delat ut pris på QX-galan och förärats utmärkelsen Årets svensk i kategorin “riksdagsledamot” av tidskriften Fokus. Man kan bli evigt folkkär för mindre.

Själv har jag förhållit mig om inte skeptisk så åtminstone sval. Den sortens eviga studentpojkar som fortfarande i medelåldern är lite för förtjusta i formalia, stadgar och ritualer har aldrig riktigt varit min grej.

https://youtu.be/LQ4QMcTMR8g

Trevlig mot kunder

Men det var före jul. För i julas berättade min mor att talmannen brukar handla i matbutiken där hon jobbar. Den ligger i klassiskt Riksbyggenland: höghus på ena sidan vägen, villor på den andra och i mitten ett centrum vars glansdagar definitivt är över. En sorts periferi ingen längre drömmer om.

Talmannen är (såklart) trevlig mot både kunder som personal, och han brukar därtill fika i affären. Det är en bild att bära med sig till evigheten; mitt under brinnande regeringsförhandlingar kopplar mannen med landets högsta valbara ämbete av i sin lokala matbutik. Äter han månne en prinsessbakelse?

Stumt mörker i fönstren på andra sidan torget, där folkhemmets arkitekter en gång ritade in både bank och apotek. Han smuttar på kaffet, ler artigt under det dova mullret av regniga promenadskor vid självscanningskassorna.

Inte ens Lars Tunbjörk hade kunnat fånga en så talande bild av ett land och en människa. 

Det är omöjligt att inte uppskatta en person så oförfalskad. En man som förblev sig lik, vid allvar som vid lek.

 

 

Anna Hellgren är litteraturredaktör och skribent på Expressens kultursida.

 


LÄS MER – JOEL HALLDORF: Så blev Sigge Eklunds mystik del av mitt liv

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med gästerna Katarina Bjärvall, aktuell med boken "Störningen: adhd, pillren och det stressade samhället" och Expressens kulturskribent Isobel Hadley-Kamptz. Kultur-Expressen finns också som podcast.