Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna Hellgren

Putins regim hatar honom – och nu är han död

Arkadij Babtjenko blev 41 år gammal. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG

ARTIKELN UPPDATERAS

De tidigare uppgifterna om att den ryska författaren och regimkritikern Arkadij Babtjenko är död, stämmer inte. Det uppger nu den ukrainska säkerhetstjänsten och flera internationella medier. Följ nyheterna här.

Anna Hellgren skriver om en oändligt viktig författare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IN MEMORIAM | ARKADIJ BABTJENKO. Det blir plötsligt svårt att andas. Den ryska författaren och journalisten Arkadij Babtjenko är död, skjuten i ryggen hemma i lägenheten i Kiev. Enligt den ukrainska polisen hörde hustrun skott inifrån badrummet – när hon kom ut hittade hon sin make i en blodpöl. Arkadij Babtjenko dog i en ambulans på väg till sjukhuset. 

Än finns inga uppgifter om motiv till mordet, men så sent som förra året tvingades Putinkritikern Babtjenko att lämna Ryssland efter intensiva hot och förföljelser. I en text i Dagens Nyheter beskrev han så sent som januari 2017 hur en Facebookuppdatering om den ryska krigsinsatsen i Syrien kastat in honom i en surrealistisk tillvaro av statsmediala hetskampanjer av lögner och förtal; en galopperande utsatthet där smutskastningen gjorde honom till måltavla inte bara för regimen utan också för dess undervegetation av lojala våldsmakare.

Rubriken var hjärtskärande redan då: ”Jag är en av dem som ska misshandlas till döds”.

Tjetjenien

Arkadij Babtjenko, född i Moskva 1977, var en av sin generations modigaste författare och journalister. Orädd, rakryggad och med en känsla för helvetet större än de flestas. När han fyllt 18 år skickas han som värnpliktig till Tjetjenien. Efter fyra år och två krig återvänder han till Moskva och börjar skriva för att överleva, först som krigsreporter på regimkritiska Novaja Gazeta och sedan som författare till flera uppmärksammade böcker. Tre finns översatta till svenska, utgivna på Ersatz förlag: ”Krigets färger”, ”Bilder av ett litet krig” och "Dagar i Alchan-Jurt". 

I Babtjenkos krig finns inga förskönande omskrivningar, att läsa honom är som att sänkas ned i ett meningslöst, brungrått och sönderfruset Hades där soldaterna för länge sedan förlorat räkningen på slaktade civila. 

 

Den som läst hur unga män betar frusna hagtorn direkt från buskarna i "Dagar i Alchan-Jurt” glömmer det aldrig.

 

Det enda som existerar är arméns inneboende pennalism, individens fåfänga kamp för överlevnad – och hunger. Den som läst hur unga män betar frusna hagtorn direkt från buskarna i "Dagar i Alchan-Jurt” glömmer det aldrig.  

Babtjenkos prosa tycks uthackad ur frusen tjetjensk lera med en gevärskolv, böckerna är korta men lyckas som inget annat jag läst fånga krigets korrupta och degenererande väsen.

Därför var de också en nagel i ögat på Vladimir Putin och den regim vars hela existensberättigande en gång vilade på de ”segerrika” krigen mot Tjetjenien. 

Att han inte finns längre är en outhärdlig förlust.

 

Anna Hellgren är litteraturredaktör på Expressens kultursida.