Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Ett skämt att SD skulle vara konservativa

Mattias Karlsson.Foto: SVEN LINDWALL
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Mattias Karlssons nya tankesmedja ska samla en bred konservatism.

Anna Hellgren synar den sverigedemokratiske kejsarens nya kläder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det näst roligaste med Mattias Karlssons tankesmedja Oikos är namnet. 

Inte bara tycks SD:s chefsideolog ha gått bet på att hitta en svensk beteckning: Oikos är också namnet på en grupp fritänkande kristna som lever i gemenskap i Göteborgsförorten Hammarkullen – för att motverka segregation.

SD:s chefsideolog bedyrar att partiet inte kommer ha någon som helst makt eller inflytande över tankesmedjan utöver hans eget deltagande i Oikos förtroenderåd.

Här ska den breda konservatismen frodas och växa. 

Inget ont i det. Att starta tidningar och tankesmedjor är klassisk rörelsebyggande politik. Kanske blir Oikos ”en naturlig samlingsplats för högern” som SvD:s Ivar Arpi hoppades efter att nyheten presenterats i SVT:s ”Agenda”.

https://twitter.com/Ivarpi/status/1224285625169383424

Personligen har jag svårt att se en talrik uppslutning baserad på den information som Oikos och dess förtroenderåd hittills bjudit på. 

Naweed Khan, vd på brittiska New Direction, är emot abort. Norrmannen och statsvetaren Asle Toje varnar för skilsmässor. 

Folklivsforskaren, författaren och rabbinen Dan Korn meddelar i en artikel på dessa sidor att Oikos, till skillnad från sexiga radikaler som Hitler och Stalin, vill skynda långsamt för att förändra samhället. 

Korn – som i ett inslag i SR:s ”Studio ett” (12/12–19) menade att ”väldigt mycket av det som i dag sägs mot till exempel Sverigedemokraterna är samma form av demonisering som faktiskt drabbade judarna en gång i tiden” – förklarar att han är oense med Mattias Karlsson i många frågar, men att de bägge kan vara överens om gemensamma mål. 

Frågan är vilket gemensamt mål Korn och Karlsson har? Vilket samhälle är det de vill skynda långsamt mot?

De sverigedemokratiska förvandlingskonsterna är numera så många att de är svåra att hålla reda på. Sedan en tid tillbaka satsar partiet hårt på att påminna om Socialdemokraternas (skamliga) undfallenhet gentemot Tyskland under andra världskriget varje gång någon pekar på SD:s öppet rasistiska historia. 

https://www.facebook.com/mattias.karlsson.9889/posts/10156518158876097

Nyligen påstod Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju att SD inte alls grundades av nazister, tvärtom.

– Alla partier med nationalkonservativ utgångspunkt har haft problem med de kopplingarna och syftet med att bilda Sverigedemokraterna var att komma bort från det, påstod han.

Tankesmedjan är ytterligare en sten i det bygge som syftar till att göra SD till ett salongsfähigt regeringsunderlag. Undan med partister som skickar Hitlerfilm till partikamrater, nu är det mångsidig konservatism som gäller. För Sverigedemokraterna kan febra om ett konservativt block hur många gånger de vill, men om inga andra konservativa släpper till är det bara en fantasi. 

Med Oikos har de kommit ännu ett steg på vägen, om så bara för att så gott som samtliga i de tjattrande klasserna köpt Mattias Karlssons utsagor om ”konservatism” när såväl han som SD fortfarande eftersträvar samma högerradikala nationalism som förut. 

Det är det främsta skämtet i hela historien, även om det tyvärr inte är särskilt roligt.

 

Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida.