Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Det är bra att Greta inte fick Nobelpriset

Jan Eliasson: ”Hennes chanser finns kvar”.
Greta Thunberg.
Foto: ERIC DEMERS / POLARIS POLARIS IMAGES
Klimatdemonstranter i Montreal.
Foto: ERIC DEMERS / POLARIS POLARIS IMAGES
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I stället för Nobels fredspris – skolstrejk som vanligt.

Anna Hellgren gläds över att Greta Thunberg blev utan pris.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FREDSPRISET. Nä, Greta Thunberg får inte fredspriset till den gamle nationaldynamitardens ära. Det var nog mest en önskedröm hos personfebriga mediehus världen över, men det uteblivna priset är ändå en bra sak.

För Greta Thunberg behöver ett Nobelpris lika mycket som hon behövde de tomma ryggdunkningarna efter sitt tal i FN – det vill säga inte alls. 

Och inte bara för att hon redan är så stor man kan bli – herregud, människan har inte bara fått sitt tal framfört av Fatboy Slim i en ny mix av hans milleniumdänga ”Right here, right now” utan därtill hyllats av Kim Kardashian

https://www.youtube.com/watch?v=k_mzsMyTCJI

Skämt åsido tror jag att Thunberg med rätta blivit förnärmad över ett fredspris. Hennes kamp är bokstavligen livsavgörande, hejdar vi inte klimatförändringarna är vi alla dödens lammungar, och ett Nobelpris gör varken till eller från vad gäller den saken. Snarare är det ännu en möjlighet för världens ledare att hylla den unga aktivisten med ena handen och låta bli att lagstifta mot koldioxidfrälset med den andra. 

I dag är det en vanlig fredag, och ni vet vad Greta Thunberg gör då. Strejkar. Som bekant är inte någon människa heller en ö, inte ens Greta Thunberg. Utan de tusen och åter tusen unga som anslutit sig till hennes skolstrejk hade hon fortfarande varit ett ensamt barn utanför riksdagshuset i Stockholm. 

Vad som behövs är politisk handling, fötter på marken.

Här ligger också Thunbergs revolutionära potential. Ju fler som går ut på gatorna och kräver handling av världens folkvalda, desto svårare blir det för de senare att inte agera. 

Och lika lite som Greta Thunberg behöver blommor och medaljer behöver kampen mot klimatförändringar fler tomma hyllningskörer. Vad som behövs är politisk handling, fötter på marken, målmedvetet arbete i motvind.

När det senare är avklarat, och de branta kurvorna mot tre och fyra graders uppvärmning brutits för gott, kommer det vara många som förtjänar en rejäl medalj.

Även om jag misstänker att just Greta Thunberg gärna skulle avstå, då också. 


Anna Hellgren är redaktör och skribent på Expressens kultursida. 


LÄS MER – Anna Hellgren: Greta Thunbergs tal är anmärkningsvärt