Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hellgren

Den anständiga högerns sammanbrott är problemet

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet.Foto: SVD
Ivar Arpi.Foto: UR
Anna Hellgren, redaktör på Expressens kultursida.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Varför låter delar av högern som Ungerns Viktor Orbán?

Anna Hellgren synar SvD:s Ivar Arpis senaste utspel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Är termen ”globalist” en antisemitisk trop eller ett neutralt begrepp som betyder ungefär motsatsen till nationalist? I dagarna tre rasade debatten i sociala medier efter att Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi på Twitter skrivit en rad inlägg som anklagar ”globalisterna i Västeuropa och Bryssel” för att utpressa Ungern och Polen att gå med på EU:s migrationsöverenskommelse genom indragna bidrag.  

Det är givetvis utmärkt, för att inte säga nödvändigt, att markera mot det som på engelska kallas dog-whistle politics – det vill säga användandet av ord som betyder en sak för den stora allmänheten och en annan för en insatt minoritet, i det här fallet högerextremister. 

Jag är övertygad om att Arpi inte är antisemit, och i den ledartext som följde på samma tema saknas begreppet. Däremot säger hans inlägg en hel del om den ideologiska värld han tycks vistas i under den ledighet han ägnar åt en ”granskning av hur genusideologin tar över svenska universitet”.

Migrationsöverenskommelse

Dessvärre följer upptagenheten av ett enskilt ord den sorgliga logik där det offentliga samtalet i allt större utsträckning uppehåller sig vid extra kontroversiella detaljer och missar den större bilden (tycker Fredrik Federley att KD är diktaturkramare eller tycker han det inte? Varsågoda att diskutera i oändlighet).

För det är faktiskt häpnadsväckande att en etablerad borgerlig ledarskribent försvarar korrupta regimers rätt att vägra asylrätten med argument om att ”EU skapades inte för asylsökande från världens alla hörn. EU skapades för européer” och utmålar de av EU:s regeringschefer som vill ha en migrationsöverenskommelse (det vill säga alla utom de i Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern och Polen) som ”mjuka totalitärer” jämförbara med de sovjetiska stridsvagnar som rullades in i Prag och Budapest under efterkrigstiden. 

Ungersk polis använde pepparsprej för att hålla migranter borta från sin gräns till Serbien under migrantvågen 2015.Foto: DARKO VOJINOVIC / AP

Arpi glömmer samtidigt bort att berätta att det EU i skarpa ordalag faktiskt kritiserat Ungern och Polen för är nedmonteringen av fria medier, domstolar och universitet. Eller att de centraleuropeiska regimer som strävar efter att upprätta etniskt rena nationer är precis lika demokratiskt valda som det eliternas EU-parlament som beslutar om lagar och fördrag för unionen. 

Emmanuel Macron

Faktum är att Arpis påstående om ett ”EU för européer”, och utfallen mot ”eliter” som försöker tvinga suveräna nationer till underkastelse och migranter låter ungefär som Victor Orbán själv brukar tala om Ungern. Och det är, som den konservativa journalisten och historikern Anne Applebaum påpekade i samband med Orbáns nyliga USA-turné, obegripligt hur amerikanska och europeiska högerintellektuella låter sitt motstånd mot mångkultur charma dem till ett försvar för en korrupt antisemit vars huvudfiende är den liberala demokratin.

Hotet är felformulerat.

Under de pågående EU-valskampanjerna hävdas ofta att valet är en folkomröstning om den växande högerextremismen. Såväl Emmanuel Macron som flera svenska partier gömmer sin brist på verklig politik för flertalet – som fördelningspolitik och trygga anställningar – genom att larma om en högerextrem lavin om folk inte röstar på dem i stället. 

Men hotet är felformulerat. Det är framför allt inom den redan existerande högern som radikaliseringen sker; se bara på Spanien där Partido Popular tappade ungefär lika många röster som den fascistiska valraketen Vox vann. Eller på Moderaternas väljartapp till både SD och ett vildsint kulturkrigande KD. 

Den anständiga borgerlighetens sammanbrott är den verkliga faran, medvetet hundvisslande eller ej.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Fascism är ingen seminarieverksamhet

LÄS MER – Anna Hellgren: I det ögonblicket föll jag också för talmannen

 

Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. 

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Veckans gäst är artisten Pugh Rogefeldt, mottagare av årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 750 000 kronor. Programmet finns också som podcast.